08.07.2024.

18:26

Foto: Masha Bandjur

Vesti

Nebojša Bakarec: Pritužba Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv TVN1 i Dragoljuba Petrovića!

Pritužbe sam podneo protiv Dragoljuba Petrovića, kolumniste sajta TVN1, protiv Igora Božića programskog direktora TVN1, protiv Adria News doo Beograd (N1) i protiv Adria News S.a.r.l. Luksemburg (pružalac medijske usluge TVN1), zbog diskriminacije.

Dragoljub Petrović, glodur „Danasa“ i kolumnista sajta TV N1, je 5.7.2024. godine, napisao sraman tekst na sajtu TV N1, pod naslovom: „„Delfinarijum, Vulinarijum, Bizonarijum…“, između ostalog, napisao sledeće: „Naprednjaci imaju mozak koji je u većini slučajeva znatno manji od onoga što njihovo telo zahteva za osnovne telesne funkcije, pa manjak moždane materije u osnovi pokreće njihovu sposobnost da budu neinteligentni, a neinteligentne vrste su često vrlo bahate, zle, alave i pakosne“. U tekstu je Petrović vređao i Anu Brnabić i decu sa smetnjama u govoru.

Informer

 

Spornim i citiranim delom teksta su Dragoljub Petrović, Igor Božić - programski direktor društva Adria News doo Beograd, i medijska kuća N1 tj. Adria News doo Beograd i Adria News S.a.r.l. iz Luksemburga, prekršili Zakon o zabrani diskriminacije, Član 2. diskriminacija po osnovu političkih ubeđenja, i članstva u političkim organizacijama, Član 10. Zabranjeno je udruživanje radi vršenja diskriminacije, Član 11. Zabranjeno je izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima, Član 13. Teški oblici diskriminacije su: 3. propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, i Član 25. Zabranjena je diskriminacija zbog političkih ubeđenja lica ili grupe lica, odnosno pripadnosti ili nepripadnosti političkoj stranci odnosno sindikalnoj organizaciji.

Pomenutim tekstom i tvrdnjama da pripadnici SNS imaju manje mozgove i manjak moždane materije, da su neinteligentni, bahati, zli, alavi i pakosni, Dragoljub Petrović, N1, i Igor Božić su svesno i namerno počinili tešku diskriminaciju svih 700.000 članova SNS, i prekršili 4 člana Zakona o zabrani diskriminacije, koje sam naveo. Sporni delovi teksta Dragoljuba Petrovića predstavljaju tešku neistinu i rasističku uvredu za članove SNS. Zbog svega toga Dragoljub Petrović i N1 treba da odgovaraju za teško kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Dragoljub Petrović i N1 su diskriminisali članove SNS po osnovu političkih ubeđenja, i članstva u političkoj organizaciji, udružili su se radi vršenja diskriminacije, izrazili su ideje, informacije i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv članova SNS zbog njihovog ličnog svojstva, odnosno pripadnosti političkoj stranci u javnom glasilu N1. Time su počinili  teški oblik diskriminacije, odnosno propagiranje diskriminacije putem javnog glasila – sajta TVN1.

Informer

 


Uz to navedeni su prekršili Krivični zakonik Republike Srbije, u delu Krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina, Povreda ravnopravnosti (član 128. ), KZ u delu Krivična dela protiv časti i ugleda, Povreda ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti (član 174), i KZ u delu Krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, Rasna i druga diskriminacija (član 387). Povodom kršenja KZ, moguće je i da svaki građanin podnese i tužbu Višem sudu, koji je nadležan za pitanja diskriminacije. Moguće je i da reaguje nadležni tužilac, povodom kršenja Krivičnog zakonika od strane Petrovića i TVN1.

Ono što sam ja mogao da uradim kao građanin, kao član SNS, koji je takođe diskriminisan, kao i ostalih 700.000 članova SNS koje su diskriminisali Dragoljub Petrović i TVN1, je da podnesem pomenute Pritužbe službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zbog toga što je belodano prekršen Zakon o zabrani diskriminacije!