11.08.2024.

13:10

Foto: Insider/Zoran Sinko

Vesti

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: 10. avgust – mrak je najgušći pred zoru

Najvažniji su sledeći razlozi:

Nezavisna i suverena politika Srbije

Neprihvatanje da se prizna tzv. Kosovo i omogući njegov ulazak u UN

Neprihvatanje unitarne BiH i postepenog ukidanja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske

Neuvođenje sankcija Rusiji, posebno kada su okolnosti na ukrajinskom ratištu nepovoljne po Zapad

„Čelično prijateljstvo“ sa Kinom, u situaciji kada Peking počinje da dominira u oblasti Zapadnog Pacifika

Ekonomsko jačanje i razvoj Srbije, sa perspektivama regionalnog liderstva

Nacionalno buđenje Srba, obeležavanje istorijskih pobeda i tragedija srpskog naroda

Neprihvatanje globalističkih agendi i „vouk“ kulture, u kojima nema mesta za naciju, crkvu i porodicu

Divovska borba u UN u Njujorku protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici i neverovatan rezultat glasanja, suprotno težnjama kolektivnog Zapada i zemalja članica Organizacije islamske saradnje

Usvajanje „Svesrpske deklaracije“ čiji je cilj jedinstvo srpskog naroda, što je suprotno interesima regionalnih centara - Zagreba, Sarajeva, Podgorice i Prištine

Kako je litijum postao prvorazredna politička tema

Protiv Vučića i Srbije se već godinama vodi hibridni rat. Preko Šolakovih i regionalnih medija, koji su svi antisrpski orijentisani, neprestano se truju građani Srbije. Gebelsovski se ponavlja da je Vučić najgori i da mrzi Srbiju. A da su oni najbolji i jedini koji vole Srbiju.

U toj antisrpskoj kanonadi mržnje litijum je samo povod političkog ključanja opozicije. Sećate se 2014. i velikih poplava u Srbiji? I tvrdnji da u Obrenovcu postoji visoka peć u kojima se spaljuju mrtvi? Nebulozna izmišljotina. I šta se desilo kasnije? Ništa – nema izvinjenja – gazimo dalje. Počinje izgradnja „Beograda na vodi“ i opozicija organizuje proteste. Beskonačne šetnje i afera Savamala zbog rušenja straćara gde su se skupljale zmije, pacovi i narkomani.

2020. dolazi do epidemije koronavirusa. Opozicija vrišti „o neodgovornom odnosu režima prema zdravlju građana Srbije“. A Srbija je, zahvaljujući Vučiću, sve pravovremeno obezbedila – respiratore, sve vrste vakcina i najsavremenije lekove. Izgradila tri covid bolnice. Problem je što se nismo oslonili samo na Zapad i EU.

2023. dolazi do tragedije u školi „Ivan Ribnikar“. Nepredvidiva tragedija. Opozicija sramotno i brzo organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“, tražeći „glavu“ Vučića. Političko beščašće.

2024. su aktuelni jadarit i litijum. Opozicija širi laži i obmanjuje narod. Galame da će biti kopano svuda po Srbiji, da će padati sumporne kiše. Da će se raseliti 100.000 ljudi. Biser je tvrdnja jednog opozicionara da će „projekat ,Jadar, i Rio Tinto svakome u kuću da dođu i niko neće biti siguran“.

Ciljevi opozicije 10. avgusta

Opozicija je uverena da su kopanje i prerada jadarita „bogomdane“ političke teme na kojima Vučića mogu da sruše. I da će upravljanje državom, zajedno sa 7 milijardi evra na računu Srbije, preuzeti na ulici. Zato ne žele nikakve debate o litijumu. Stručne rasprave u Skupštini. Referendum. Ne interesuju ih ni izjave da nema kopanja rude bez zadovoljenja ekoloških standarda i Srbije i EU.

Šolak, Đilas i ostali bili su ubeđeni da će 10. avgusta okupiti stotine hiljade ljudi. Da će napraviti „Majdan“ u Beogradu. Politički manipulatori koji rade isključivo za svoje materijalne interese. I za ciljeve svih onih kojima ne odgovara nezavisna i slobodarska Srbija. Zato su ekologija, rudaranje i litijum politički paravan. Zato su posle demokratskog protesta preovladali nasilje, vandalizam, primitivizam i monstruozne pretnje Vučiću. Zulum manjine nad većinom.

Zagreb, Sarajevo, Priština i zvanična Podgorica su sa oduševljenjem reagovali na protest u Beogradu. Ustaše su napisale da „u Beogradu traje veliki prosvjed protiv Vučića. Ovo bi moglo da izazove građanski rat u Srbiji“. Opozicija želi da blokira zemlju, da se formiraju „slobodne zone“. Želi da uništi privredu Srbije. Pozivali su da svi na protest ponesu hranu i vodu za više dana. Da ponesu „utoke“.

Epilog

Fanatizam opozicije odigrava su usred progona Kurtijevog režima na KiM i pritisaka Zapada na Republiku Srpsku. Kurti maksimalno provocira, jer oseća da mu ističe vreme. Ozbiljna politička promena u Vašingtonu za njega je opasna.

Za srpsku kratkovidu opoziciju to je nevažno. Nepojmljiva je njihova politička neodgovornost. Jedino je važno da se dokopaju vlasti. Za njihove zapadne gospodare ovo je izuzetna prilika. Da se kreira nestabilnost u Srbiji i troši energija Vučića i vlasti. Da se sruši Vučić i zaustavi ekonomski napredak i razvoj Srbije.

Politički haos, blokada kretanja ljudi i nasilje nisu u interesu Srbije i građana Srbije. Opozicija, koju vodi jedino mržnja i prizivanje Majdana, osuđena je na nerazumevanje u narodu. Zato što je njihova politika antidržavna. Zato što je njihova politika antisrpska.

P.S. Aleksandar Vučić: “Ići ću da razgovaram sa narodom. Ići ću da razgovaram sa običnim ljudima. Ići ću da razgovaram sa onima koji drugačije misle”.