21.08.2024.

18:53

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!

SAD i ostale države zapada, imaju more načina na koje nameću svoju meku moć. Vlada SAD ima USAID, NED, Stejt dipartment, NDI, IRI i svoje ambasade – dakle ima najmanje 6 načina za širenje meke moći. Pored vladinih organizacija, zapad ima i mnogobrojne privatne fondacije koje „šire demokratiju“ u svetu. Samo u SAD radi 44.000 fondacija. Sve te organizacije finansiraju razne NVO i medije u svetu, najčešće u zemljama koje žele da drže na kratkom povocu i/ili čije vlade žele da promene. Nažalost, Srbija spada među te države. Sve što rade SAD lepo je upakovano u „širenje demokratije“, „borbu za ljudska prava“, „zalaganje za slobodne medije“, „poboljšanje političkog sistema“ i „uvođenje slobodnih izbora“. Ko bi tome odoleo? Istina je sasvim suprotna pakovanju. SAD nameću svoju lažnu demokratiju, nameću borbu za ljudska prava bogatih Amerikanaca, nameću zalaganje za vladavinu američkih medija, nameću svoj nakaradni politički sistem i nameću pobedu svojih favorita na izborima u stranim zemljama. U suštini, SAD ne zanimaju demokratija, ljudska prava, slobodni mediji, kvalitetan politički sistem, i slobodni izbori.

Amerikanci su izvrnuli suštinu Orvelovih poruka iz remek dela „1984“. Orvel je prikazao užesne parole „Partije“ i Velikog brata ovako: „Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć“. Amerikanci su izvitoperili Orvelovu osudu tuh parola totalitarne „Partije“ koju je dao u svom delu, izvitoperili u pohvalu, i te parole primenjuju doslovno. Takođe, Amerikaci nemilosrdno primenjuju i moto Orvelove „Partije“ i Velikog Brata – „Ko kontroliše prošlost, kontroliše sadašnjost. Ko kontroliše sadašnjost, kontroliše budućnost“. SAD žele da kontrolišu i prošlost i sadašnjost i budućnost. Ovde je prigodno setiti se sledećih Orvelovih reči iz „1984“: „U svetu gde je sve obmana — govoriti istinu je revolucionaran čin“. Živim u nadi da baš to činim ovim tekstom.

U prethodnom tekstu, opširno sam se bavio američkim USAID-om, tako da rezultate te analize neću detaljno ponavljati. Istaći ću samo jednu važnu činjenicu koju sam utvrdio – kolektivni zapad je u rušenje Vučića za 12 godina uložio najmanje 700 miliona dolara. List „Informer“ je u posebnoj i obimnoj analizi, iznetoj 20.8.2024. izračunao da je tokom 12 meseci 2023. i u prvih 7 meseci 2024. godine, u specijalni rat protiv naše države uloženo tačno 78.772.082,6 evra i taj novac sa zapada je dobilo 139 nevladinih organizacija koje ruše Srbiju - trenutno po pitanju litijuma. U specijalnom programu na TV Informer, Dragan J. Vučićević je otkrio i razjasnio ko sve, kako i zašto plaća antisrpske proteste u Beogradu i Srbiji! Vučićević je pokazao detaljne šeme milionskih transakcija iza kojih se krije pakleni plan za rušenje i otimanje države. Ovo se poklapa sa podacima koje je 19.8.2024 iznela guvernerka Narodne banke Srbije, gospođa Jorgovanka Tabaković, i sa podacima iz istraživanja koje sam 19.8.2024., objavio baš na sajtu Informera, o čemu sam 20.8.2024. govorio na TV Informeru.

Nedela NED

Vratimo se sada na temu ovog teksta a to je NED. Narodna Republika Kina je zvanično objavila u zvaničnom dokumentu Ministarstva spoljnih poslova, da iza protesta i demonstracija u Srbiji, 2022. i 2023., stoje direktno SAD, tj. „NED" - Nacionalni fond za demokratiju (National Endowment for Democracy) koji finansira i organizuje proameričke i proevropske nevladine organizacije, koje su upriličile proteste tih godina, u cilju nasilnog rušenja srpske Vlade i celog državnog rukovodstva.

Informer

 

U analizi i dokumentu kineskog Ministarstva spoljnih poslova, pod nazivom „Nacionalna zadužbina za demokratiju: Šta je to i šta radi”, između ostalog stoji: „NED deluje kao „bele rukavice” američke vlade. Dugo se NED bavio podmetanjem državne vlasti u drugim zemljama, mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, podsticanjem podela i konfrontacije, zavaravanjem javnog mnjenja i vršenjem ideološke infiltracije, sve pod izgovorom promovisanja demokratije. Bezbrojna zla dela NED su nanela ozbiljnu štetu i izazvala oštru osudu međunarodne zajednice. Imperativ je demaskirati NED i upozoriti sve zemlje na potrebu da prozru pravu boju NED, da se čuvaju i suprotstave pokušajima ometanja i sabotaže, da čuvaju svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i podržavaju svetski mir i razvoj i međunarodnu pravednost i pravdu. U Srbiji su u aprilu 2022. i decembru 2023. održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, a američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) umešala se u ceo izborni proces i dala sve od sebe da navija za proameričke opozicione kandidate uoči izbora. U maju 2023, posle ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar” i Duboni i Malom Orašju, grupe za ljudska prava koje je sponzorisao NED i proameričke opozicione organizacije organizovale su masovne demonstracije tražeći ostavku srpske vlade. Srpske NVO koje podržava NED koordinirale su sa ogrankom Si-En-Ena u Srbiji kako bi fabrikovale lažne vesti u vezi s Kinom, klevetale projekte koje je preduzela kineska strana i raspirivale takozvana pitanja zaštite životne sredine, rada i korupcije. SAD su koristile NED, pod maskom demokratije, slobode i ljudskih prava, za infiltraciju, mešanje i subverziju protiv drugih zemalja. To je grubo narušilo suverenitet, bezbednost i razvojne interese drugih zemalja i očigledno je prekršilo međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa i ozbiljno ugrozilo svetski mir i stabilnost. NED je izvršilac tajnih operacija CIA, osnovan pod pokroviteljstvom Vlade SAD. Po stupanju na dužnost u januaru 1981. godine, američki predsednik Ronald Regan promovisao je svoj „Projekat demokratije” u inostranstvu i predložio je osnivanje fondacije koju bi finansirala vlada SAD, a kojom bi se privatno upravljalo i koja bi otvoreno podržala „demokratske pokrete u inostranstvu”. Jedna od svrha NED-a, osnovanog 1983, jeste da podstakne uspostavljanje i rast demokratskog razvoja na način koji je u skladu i s nacionalnim interesima SAD i sa specifičnim zahtevima demokratskih grupa u drugim zemljama koje su potpomognute programima koje finansira NED. NED finansira američka vlada, a programi ove organizacije se sprovode pod vođstvom američkog Stejt departmenta i ambasada u inostranstvu, i Vlada SAD ima pristup informacijama o svim programima koje finansira NED“. Stejt dipartment je indikativno, demantovao ovo, čime je u stvari to potvrdio. Bolje da su ćutali.

Informer

 

Za razliku od sjajnog sajta USAID-a, na kome se transparentno vidi trenutni petogodišnji plan ulaganja u NVO, ali i vladine projekte, NED nema takvu transparentnost i krije podatke. Kada odete na sajt NED, možete videti ulaganja NED u Srbiji, samo za 2021. godinu, koja ću prikazati. Kada kliknete na opciju „Pogledaj grantove iz prethodnih godina“, pojavi se NIŠTA i obaveštenje da je stranica u izradi „Under Construction“. I to je konstantno, već dugi vremenski period. 

Informer

 

Evo šta stoji na sajtu NED za 2021. godinu – tj. ko je i koliko dobio sredstava:
Asocijacija Kulturanova - $30,000
BIRN - $85,000
Centar za javnu istoriju - $58,000
KRIK - $80,000
Helsinški komitet za ljudska prava -$59,000
Institut urbanih politika $54,000
Nacionalna koalicija za decentralizaciju - $120,000
Novosadska škola novinarstva - $110,000
List Vreme - $40,000
Simplisiti - $86,000
Fondacija Slavko Ćuruvija - $133,000
Vojvođanski građanski centar - $43,000
Zaje
arska Inicijativa - $70,000

U okviru regionalnih projekata, i tu su se našli bingo dobitnici iz Srbije:
Centar za demokratsku tranziciju - $55,000
Centar za medijski razvoj i analizu -$60,000 (za borbu protiv ruskog uticaja)
Centar za demokratske studije - $124,000 (za borbu protiv ruskog uticaja)
Fond Hartefakt (Beograd) - Heartefact Fund - $99,000
Peščanik - $100,000
International Republican Institute (IRI) Srbija - $600,000
National Democratic Institute for International Affairs (NDI) Srbija - $175,000
National Democratic Institute for International Affairs (NDI) Srbija - $450,000
National Democratic Institute for International Affairs (NDI) Srbija - $850,000
National Democratic Institute for International Affairs (NDI) Srbija - $580,000
Srpski nacionalni savet (Serb National Council) - $130,599
Inicijativa mladih za ljudska prava - $88,000

Da sumiramo – NED je tokom 2021. dodeljivao sredstva isključivo antisrpskim NVO! Dodelio im je, tj. poklonio ukupno 4.279.000 dolara – preko 4 miliona dolara. Sve ove organizacije već godinama rade na rušenju Srbije i predsednika Vučića. Možemo osnovano pretpostaviti da je NED tokom 2022, 2023. i 2024. značajno povećao finansiranje antisrpskih NVO sa ciljem rušenja Vučića. Pitanje za NED je – zbog čega krijete podatke za 2022. i 2023. za Srbiju? Takođe, na sajtu NED postoji zbirni podatak koliko je NED uložio novca u 2021. i 2022. godini širom sveta. U 2021. godini NED je uložio 259,8 miliona dolara Vlade SAD u „širenje demokratije“ u 100 država, kroz 1966 projekata (a svi projekti su presipanje iz šupljeg u prazno). U 2022. godini NED je uložio 294 miliona dolara Vlade SAD u „širenje demokratije“ u 101 državi, kroz 1865 projekata (a svi projekti su taština praznine). Ne treba zaboraviti da su ovo samo javni podaci. Postoji i ogromna količina keša – gotovine u dolarima, i drugoj valuti, koje SAD bez problema prebacuju po svetu, putem diplomatske pošte, koju niko ne pregleda. Ti džakovi se ne otvaraju. Setimo se da to isto što radi NED, rade i USAID i Stejt dipartment, koji rapolažu još većim sredstvima nego NED. 

Informer

 

Za kraj, prikazaću vam javni dokument sa sajta Ambasade SAD, iz jula 2021. godine, koji pre svega govori koliko su novca u Srbiju – u NVO, medije, opoziciju i vladine projekte uložili USAID i Stejt dipartment u 2020. godini. Uložili su 29,3 miliona dolara. Računajte da je 2/5 tog novca otišlo antisrpskim NVO, medijima i opoziciji, a to je oko 12 miliona dolara. Međutim, mnogo je interesantniji podatak – zbirni podatak, a šokantan podatak o tome koliko su USAID i Stejt dipartment, uložili novca u u NVO, medije, opoziciju i vladine projekte, od 1996. zaključno sa 2020. godinom, dakle za 24 godine. U dokumentu stoji da su uložili 1,1 milijardu dolara za 24 godine. Veliki deo ovog novca je za 24 godine otišao u ruke antidržavnih, antisrpskih NVO, medija i opozicije – odnosno 2/5 ili 440 miliona dolara. Do sada sam uočio zakonitost da SAD u Srbiju ulažu 3/5 sredstava u konstruktivne svrhe, a 2/5 sredstava u destruktivne svrhe. No, dok je Srbiji Vučiča i Srpske napredne stranke – nema brige. Predsednik Vučić i SNS se već 12 godina uspešno bore sa marifetlucima zapada. Živela slobodna Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS Nebojša Bakarec