03.09.2024.

19:21

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Nebojša Bakarec: Tragikomedija! Glumci - "eksperti za rudarenje litijuma"!

Informer

 

Tragikomedija 1. Rade Šerbedžija

Baš danas je svoj ekspertski stav o rudarenju litijuma, izneo profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, penzioner Rade Šerbedžija (78), u intervjuu Šolakovom listu „NOVA“. Primetili ste moju namernu grešku – Šerbedžija nema pojma o rudarstvu, o litijumu – on je glumac. U svom intervjuu „rudarski ekspert“ Rade Šerbedžija postavlja pitanje: „Moje pitanje je zašto u Nemačkoj ne kopaju tu rudu, zašto u velikoj evropskoj zemlji ne kopaju, nego su odlučili da kopaju u Srbiji?“.

Odgovor na ovo pitanje je lak. Nigde u Evropi se za sada ne kopa litijum. Tek nedavno je EU proglasila litijum za stratešku energetsku i zelenu sirovinu. Već nekoliko godina u EU traju obimne pripreme na terenu za otvaranje rudnika litijuma u Finskoj, Portugalu, Nemačkoj, Francuskoj. U Srbiji su te pripreme za sada na nuli. Najdalje je odmakla Finska koja će 2025. godine, otvoriti rudnik litijuma „Keliber“ koji je 50 puta veći od mogućeg rudnika u Jadru. Dakle, EU je odlučila da kopa litijum u 4 države, pre nego u Srbiji. Odluku o srpskom litijumu ne donosi EU, već Srbija, zbog toga što Srbija nije član EU. Kao što vidite pitanje koje postavlja Šerbedžija je pogrešno i sadrži neistine.

Pored ovog pitanja stručnjak za rudarstvo Rade Šerbedžika kaže i ovo: „Želeo bih da dam komentar na kopanje litijuma u centralnoj Srbiji i postavio bih nekoliko pitanja. Pitanje je da li imam prava da govorim mnogo o tome šta se događa u Srbiji ili Bosni, jer imam hrvatski, slovenački, makedonski pasoš, jer sam legalno građanin tih zemalja. Imam i green card u Americi. Nekad sam se predstavljao kao Jugosloven, ali neću da nerviram i da kažem da se i dalje tako osećam“.

„Rudarski ekspert“ Rade Šerbedžija je kontradiktoran. Prvo iznosi svoj stav na temu o kojoj ništa ne zna, a potom postavlja pitanje da li ima prava to da radi. Zanimljivo je da Šerbedžija ima najmanje tri pasoša, plus američku „zelenu kartu“. Srpska narodna poslovica kaže – „Umiljato jagnje tri ovce sisa“. Apsurd se sastoji u tome što je Rade Šerbedžija etnički Srbin, ali ima državljanstvo Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije, plus američku „zelenu kartu“, ali kaže da se oseća kao Jugosloven. Da prevedemo poslovicu na Radetov slučaj – umiljati Rade šest ovaca sisa. Da podsetim, da je svastika Radeta Šerbedžije (sestra njegove supruge), Kori Udovički bila ministarka u vladi Aleksandra Vučića, i Šerbedžija je zbog toga ostvario mnoge koristi.

Informer

 

Tragikomedija 2. Svetlana Ceca Bojković

Već mesecima glumica u penziji Svetlana Ceca Bojković (76) nas obasipa svojim „stručnim stavovima“ o rudarstvu, energetici, litijumu i jadaritu. Upravo je ona bila počasni i prvi govornik na antilitijumskom protestu 10.8.2024. koji je organizovao Dragan Đilas. U medijima je predstavljena kao „ekološka aktivistkinja i glumica“: Svetlana Bojković je tada poručila: „Borba protiv iskopavanja litijuma je zapravo borba za opstanak. Izgleda da se od svih nas krije da smo žrtvovani kao buduća prljava rudarska kolonija i deponija. To nećemo dozvoliti! Zato smo danas ovde da dignemo svoj glas, ne pristajemo na to i branimo svoj opstanak u svojoj zemlji“.

Zanimljivo je da gđa Bojković stalno ponavlja „da se radi o borbi za opstanak“ i to kako je ona velika zagovornica zaštite životne sredine. Prvo, gđa Bojković je strastveni pušač cigareta i to ne krije. To je nespojivo sa zaštitom životne sredine. Drugo, gđa Bojković se na zimskim protestima lažnih ekologa, npr. ispred Vlade Srbije, uvek pojavljivala u fantastičnoj bundi od činčile, koja seže do zemlje i za takvu budnu je bilo potrebno ubiti i odrati preko 100 divnih malih činčila. To je nespojivo sa zaštitom životne sredine. Treće, izgleda da je gđa Bojković zaboravila da su Rio Tinto doveli i odluku o kopanju litijuma doneli, njeni ljubimci Tadić, Đilas, Marinika, Aleksić, Lutovac i drugi još od davne 2001. godine, pa do 2012. godine. Mali previd gđe Bojković. Ako je neko odlučio „da budemo žrtvovani kao buduća prljava rudarska kolonija i deponija“, onda su to upravo učinili njeni pobrojani ljubimci. Da dodam da je njen favorit Boris Tadić, 2012. godine, imenovao njenog supruga za ambasadora u Finskoj.

U pomenutoj Finskoj je kao supruga ambasadora Srbije, od 2012. godine, do 2016. godine, živela Svetlana Ceca Bojković, glumica, samozvana ekspertkinja za litijum, vodeća protivnica rudnika litijuma u Srbiji. Tada od 2012. do 2016. godine, Ceca Bojković je volela Vučića i na sva usta je hvalila Finsku i njenu privredu. Litijumski projekat rudnika u Finskoj je počeo 2001. godine. Gospođa Bojković nikada u Finskoj nije protestovala protiv litijuma, iako je to najpoznatiji projekat u Finskoj. Zbog čega sada gđa Bojković protestuje protiv litijumskog projekta „Jadar“? Da li se radi o licemerju ili nečem drugom? Isti aršini važe i za Finsku i za Srbiju! Zbog čega sada ne napada svoje ljubimce koji su doveli Rio Tinto i doneli odluku o litijumu? Zbog čega ih nije napadala dok su bili na vlasti do 2012. godine?

Informer

 

Tragikomedija 3. Bojana Novaković

„Velika ekspertkinja“ za rudarstvo, Bojana Novaković (43) je australijska glumica, koja u Australiji živi od 1988. godine. Do 2021. godine, nikada se nije bunila u Australiji, protiv Rio Tinta, koji je australijsko-britanska kompanija, sa sedištem u Melburnu. Rio Tinto ima niz rudnika u Australiji, a Bojana Novaković, nikada nije u Australiji digla svoj glas protiv rudarenja. Inače radi se o potpuno neuspešnoj i nepoznatoj glumici. Trenutno je u vezi sa Ivanom Bijelićem (25) godina, propalim studentom, nasilnikom, ekoteroristom, koji je poznat po napadima na žene, i po tome što se hvali svojim oružjem. Njeni histerični javni nastupi su na ivici zdravog razuma.

Informer

 

Tragikomedija 4. Dragan Bjelogrlić

Najveći srpski ekspert za rudarstvo je glumac Dragan Bjelogrlić. Jedino što se radi o uspešnom rudarenju, kopanju za državnim novcem za finansiranje njegovih mnogobrojnih projekata. Za sada je Bjelogrlić uspešno „iskopao“ nekoliko miliona evra za svoje projekte, od države Srbije, i to samo u doba Vučića, od 2012. do danas. Dragan Bjelogrlić je 29.3. 2022. potpisao „Inicijativu za trajnu zabranu eksploatacije bora i litijuma na teritoriji Srbije“, koju je pokrenula stranka Save Manojlovića  „Kreni-Promeni“. Veliki stručnjak za rudarstvo, energetiku i ekologiju, Dragan Bjelogrlić je 07.11.2023. godine, na konferenciji za štampu, svoje političke grupacije „ProGlas“ istakao da je Srbija zverinjak i rekao: „Došao sam s ovim ljudima da kažem da ne želim da živim u zverinjaku“.

Za kraj, da se malo razveselimo. Evo teksta novog hita „Pale Šolak i Đilas mašinu“: „Pale Šolak i Đilas mašinu, s propagandom veslaju uz Drinu.  Platili su sve svoje pulene, oni narod lažu ispod cene. Kaži Drino koliko si mutna, kad te brani Jovanović Ćuta? On odavno vodu i ne pije, sa vinjakom ujutru se brije. Kaplje kinta protiv Rio Tinta, malo mita protiv jadarita. Nema više ništa ispod žita, dok se Vučić Aleksandar pita. Ništa Điki, ništa tebi Šole, gradiće se fabrike i škole. Nema više ništa ispod žita, dok se Vučić Aleksandar pita. Ništa Điki, ništa tebi Šole, gradiće se fabrike i škole“. Hit!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS