04.09.2024.

10:43

Foto: Insider/Zoran Sinko

Vesti

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Kolektivni zapad i pokušaji izazivanja Beomajdana

Modernizacija metoda obojenih revolucija

SAD i Kolektivni zapad već dugo se bave mešanjem u unutrašnje poslove drugih država – podsticanjem podela i sukoba i sprovođenjem ideološke infiltracije – sve pod izgovorom promovisanja demokratije. Koriste se različite metode za rušenje nezavisnih i samostalnih vlada u inostranstvu. Moderni pristup je organizovanje takozvanih obojenih revolucija, kako bi se na vlast doveli političari poslušni Vašingtonu.

U početku CIA je bila balvan za rušenje nepodobnih vlada. Suptilniji metod je bio prelaz na NED i finansiranje Zapadu pokornih opozicija, NVO i medija. Digitalna era i društvene mreže otežale su očuvanje tajnosti operacija za manipulaciju birača u ciljanim državama. Dejvid Petreus, bivši šef CIA, objasnio je: „Veoma je teško zadržati takvu vrstu aktivnosti da na kraju ne izađe u javnost.“

Zato se prešlo na sistem finansiranja koji realizuju mreže mnogobrojnih inostranih NVO, raznoraznih organizacija, fondacija, instituta i zapadnih vlada. Desetine miliona donacija uplaćuju se u takođe mnogobrojnu mrežu NVO, civilnih društava i organizacija u zemlji koju treba destabilizovati.

Izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine

U zvaničnom dokumentu kineske vlade piše da se u aprilu 2022. i decembru 2023. NED umešao u ceo izborni proces i dao sve od sebe da favorizuje proameričke opozicione kandidate. Takođe, da su „u maju 2023, nakon dva uzastopna incidenta sa pucnjavom u Srbiji, grupe za ljudska prava koje su sponzorisali NED i proameričke opozicione organizacije organizovale masovne demonstracije“. Izveštaj jasno objašnjava i da iza antilitijumskih protesta stoji mreža proameričkih i proevropskih NVO. Nesumnjivo da tajne službe Kine imaju tačne informacije.

Mišljenje opozicije o dokumentu kineske vlade sažeo je tajkunski urednik Slobodan Georgijev, brutalno napadajući voditeljku TV Prva. Ovaj očajnik skiči da se šire lažne vesti analizom „nekakvog izveštaja kineske vlade“ i poentira zaključkom dostojnim fašista: „Samo ova emisija dovoljna je da im se oduzme frekvencija.“

RERI kao primer

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) za dve godine je prihodovao više od milion evra od donatora kako bi se navodno bavio zaštitom životne sredine u Srbiji. Članovi njegovog tima su pravni savetnici, savetnici za javne politike, advokati saradnici – uglavnom pravnici. I naravno, lažni ekolozi, od kojih su neki proučavali životnu sredinu na Fakultetu za bezbednost. Jedna od njih je Sofija Mandić, hejterka koja zahteva da se Srbi suoče sa tzv. genocidom u Srebrenici i koja pokušava da organizuje antisrpski festival „Mirdita“ u Beogradu. Donatori RERI-ja su američki USAID, britanska ambasada u Beogradu, Rokfeler fondacija, Vlada Holandije, kao i niz domaćih NVO poznatih po antisrpskom delovanju – Fondacija za otvoreno društvo, CRTA i slični, koji se takođe finansiraju iz mreže drugih inostranih NVO. Jasno je – nema tu ništa od ekologije. Ovo je politički tim formiran da organizuje proteste protiv Srbije i Vučića.

U Francuskoj, SAD i mnogim zemljama sveta takva delatnost bila bi zabranjena, a njihovi izvori finansiranja ukinuti. Zapadni standardi štite interese svojih država od inostranog uticaja. Srbija nema pravo da na takav način brani svoje vrednosti i svoje interese. Zato smo svedoci protesta i organizovanih akcija Zagreba, Sarajeva, Prištine, zvanične Podgorice, opozicije i raznih domaćih NVO, institucija i građanskih inicijativa.

Srbija smeta jer je svetionik slobode

Mnogima na Zapadu smeta Vučićeva nezavisna i suverena politika. Bliski odnosi s Kinom. Neuvođenje sankcija Rusiji. Sprečavanje ulaska tzv. Kosova u UN. Neslaganje sa unitarizacijom BiH. I pre svega brz ekonomski razvoj Srbije. Mogućnost da eksploatacijom jadarita Srbija napravi kvantni ekonomski skok. Da postane regionalna ekonomska, politička i vojna sila Zapadnog Balkana. Svi naši inostrani neprijatelji užasnuti su od takvog scenarija.

Zato se oko litijuma pletu neverovatne teorije zavera i laži dostojne barona Minhauzena. Protesti opozicije nemaju nikakve veze sa ekologijom. Pevač Topalko je to najbolje objasnio: „Ja ne znam ništa o litijumu, ja sam za smenu vlasti.“

Zadaci opozicije su rušenje Vučića, otimanje države i slamanje Srbije. Sve suprotno od interesa srpskog naroda. Zato što moć srpske države proizlazi iz njenog ekonomskog bogatstva i razvojnih perspektiva. Iz njenog nacionalnog jedinstva. Pod Vučićem Srbija je na pravom putu.

P.S. Aleksandar Vučić: „Život i srpski narod, bez obzira na to kroz šta su prošli, pobedili su i pobeđivaće i u budućnosti.“