14.09.2024.

11:45

Foto: Insider/Zoran Sinko

Vesti

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Hrabra Vučićeva borba za opstanak Srba na KiM

Ječam žnjela kosovka devojka 

Kosovo je kolevka srpske civilizacije i pravoslavlja. Osam godina nakon Kosovske bitke, kneginja Milica je otšla put hodočašća na Kosovo i Metohiju, okupila dečansko bratstvo i zavetovala ih da čuvaju sveće dok ne dođe osvetnik Kosova.  Zavet je ispunio kralj Aleksandar I Karađorđević 1924, ali su sveće gorele kratko baš kao i sloboda KiM. Brozove komunjare su posle Drugog svetskog rata proširile teritoriju genocidne Hrvatske, a Srbiju izdelile sa dve autonomne pokrajine. Povratak Srba na KiM je bio zabranjen. Otuda se broj Srba stalno smanjivao, posebno posle štrajkova Albanaca 1981, NATO agresije 1999. i Martovskog pogroma 2004. godine. A onda je 2008. Priština jednostrano proglasila nezavisnost. Od tada nema svetla u tunelu za Srbiju i Srbe na KiM. Prištinu čuvaju i neguju zapadni gospodari, Kosovo je njihovo čedo.

Zato Kurti nemilosrdno hapsi, maltretira, premlaćuje i ponižava Srbe. Ugrožava njihov život i opstanak, sa željom da etnički očisti KiM.

Vučić nam je pokazao da Srbija ipak nije bez ikakvih mogućnosti, da nije nemoćna kakvom bi mnogi naši neprijatelji želeli da je vide. I on dobro zna da njegovim predlozima niko neće biti zadovoljan. Oni koji pozivaju na rat ni vojničke čizme ne bi pristali da obuku. Oni koji po zapadnim ambasadama daju bezuslovni pristanak da KiM uđe u UN, u javnosti urlaju da je Vučić izdajnik. A pustili bi KiM i Srbe niz vodu, ni trena ne premišljajući.

Kako kurtijevci provociraju? 

Po proverenim metodima nacista i ustaša. Nedavno su četiri mlada Srbina pretučena u Severnoj Mitrovici. Prvo je Kurtijeva policija poslala batinaše koji su grubo provocirali Srbe u kafićima. Kada su četvorica od njih reagovali i pitali zašto to rade, albanske krvopije su pokazale policijske značke i počeli da tuku mladiće. Odveli su ih u zatvor, pokazali pikado sa likovima srpskih junaka iz Banjske i tražili da momci na njih bacaju strelice. Kada su Srbi to odbili, premlaćeni su – udarani po stomaku, genitalnoj regiji i grudima,  da se ne vide podlivi i povrede. Da li je neko iz opozicije reagovao? Iz međunarodne zajednice? Naravno da nije niko. Ali, oglasio se opozicioni političar Zoran Vuletić, optuživši prebijene srpske mladiće da su prvi napali Kurtijeve policajce. Sa Šolakove N1 poručio je da svima mora da bude jasno da Kosovo više nije Srbija. Srbija je uvek bila puna poganih kmetskih duša koji bi prodali veru za večeru.

Vučićevih pet mera

Prvo, Srbija traži povratak na “stanje stvari kakvo je bilo ranije”. To podrazumeva primenu Briselskog sporazuma i svih drugih dogovora i sporazuma, raspisivanje demokratskih izbora na severu KiM, povratak srpskih sudija i tužilaca, povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije sa severa KiM, hitno formiranje ZSO bez političkih smicalica koje traju već skoro 12 godina i omogućavanje nesmetanog platnog prometa. Drugo, Srbija će proglasiti KiM područjem posebne socijalne zaštite, čime će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene. Ali, ovoga puta samo za one koji su svoju sudbinu vezali za našu južnu pokrajinu. Treće, srpske institucije i privremeni organi na KiM neće biti zatvoreni niti ukinuti. Četvrto, Narodna skupština RS će usvojiti odluku kojom konstatuje nelegalnost svih organa i institucija obrazovanih na teritoriji KIM nakon nelegalno proglašene nezavisnosti.

Peta mera – prst u oko Zapadu

Peta mera Vučića je predlog o uspostavljanju posebnog Tužilaštva u Srbiji. Zadatak tog Tužilaštva je procesuiranje kršenja ljudskih prava, uzurpacije imovine i ugrožavanja telesnog integriteta Srba. Njegov zadatak je i da se bavi istragom i gonjenjem protivpravnih dela zvaničnika institucija tzv. vlade Kosova. Time će biti obuhvaćeni i Srbi koji, za račun albanske tajne policije, na najsuroviji način sprovode progon srpskog življa.

Nesumnjivo ovo je užas za oholi Zapad, koji smatra da je Fukujama u pravu kada piše da je došlo do “kraja istorije”. Kako reći da ova mera nije u skladu sa evropskim vrednostima, zaštitom ljudskih prava i sloboda? Naravno, zakukaće prvo srpska opozicija iz kafića na Vračaru – “ovaj nas opet svađa sa svetom” – jer Zapad je ceo njihov svet. Reagovaće burno i oni u tajnim koridorima zapadne duboke države. Za sve njih važi ista maksima – ono što je dopušteno Jupiteru, nije dozvoljeno volu.  A za mene – ova Vučićeva mera je politički skoro u istom nivou sa njegovom herojskom borbom u UN povodom glasanja o rezoluciji o “genocidu” u Srebrenici. 

P.S. Aleksandar Vučić: „Mi nećemo da se oslobodimo Kosova, već da pomognemo našem narodu. Nećemo rat, hoćemo da u miru ostvarimo svoja prava”.