Autor: Informer.rs

20.09.2024.

14:10

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Vesti

Nebojša Bakarec: Opozicija, neprijatelj razvoja, protivnik litijuma - Piši propalo!

Danijela Nestorović, autorka predloga zakona o zabrani rudarenja litijuma, je potpuno nestručna za pitanja rudarstva, geologije i energetike. U predlogu zakona je napravila niz neoprostivih grešaka. Napisala je da je rudna renta 3%, a rudna renta je 5%. U obrazloženje predloga zakona je stavila mišljenje profesora Dušana Stanojevića, koji je specijalista ginekologije i akušerstva! U obrazloženje je stavila i netačno mišljenje profesorke Dragane Đorđević, o tome da će se sumporna kiselina tretirati na 250 stepeni, koje je demantovano pre dve godine. Stavila je i mišljenje prof. Ratka Ristića, koji je završio Šumarski fakultet! I Stanojević i Ristić su potpuno nestručni za pitanja rudarstva, geologije. Nestorović je 10.9.2024., namerno obmanula javnost na konferenciji za medije opoziicje, kada je rekla da zabrana iskopavanja litijuma nije trajnog karaktera. Već sledećeg dana, 11.9.2024. i narednih dana u medijima je tvrdila potpuno suprotno - da zabrana jeste trajnog karaktera! Na sve silne greške i neistine Danijele Nestorović je ukazala Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije, niz eksperata i novinara, ali i njene kolege iz opozicije - Đilas i Grbović. Upadljivo je da je opozicija uveliko počela da ublažava i relativizuje svoje ranije stavove o litijumu i da se priprema za sopstveni fijasko na sednici o tom predlogu zakona.

Informer

 

U opoziciji vlada potpuna rašomonijada, povodom stavova o litijumu. Ne zna se ko pije, a ko plaća! Posle tri meseca apsolutnog protivljenja iskopavanju litijuma, delovi opozicije su počeli da pevaju drugu pesmu. Počeli su da ublažavaju i relativizuju svoje ranije ekstremističke stavove. Prvi je početkom avgusta zakukurikao predsednik DS, Zoran Lutovac koji je u listu Danas, napisao „Litijum ne treba kopati u zemlji koja nije demokratska". Što znači da litijum može kopati npr. vlast „demokrate" Lutovca. Potom su razni poslanici opozicije, Danijela Nestorović, Marinika Tepić i drugi, počeli da govore o iskopavanju litijuma po evropskim standardima, i kada bude bilo iskopavanja litijuma i u Nemačkoj i drugim državama EU. Marinika Tepić, poslanica i potpredsednica SSP, je promenila stav o apsolutnom protivljenju iskopavanju litijuma i sada govori: „Mi smo svesni da litijum jeste značajan resurs, resurs budućnosti za nekih narednih 60 do 80 godina, i niko nema ništa protiv toga". Drugi poslanici opozicije su razrađivali Lutovčevu tezu, i tvrdili da će oni kada dođu na vlast imati pravo da kopaju litijum, zbog toga što su demokrate!?! Potom se opozicija 10.9.2024. uplela u sopstvene laži o karakteru predloga (trajna zabrana ili ne) zakona o zabrani iskopavanja litijuma koji je tog dana predala Skupštini, i predstavila na konferenciji za medije. Predlog je potpisalo 86 poslanika opozicije. Kao što je i najavila, predsednica Skupštine Ana Brnabić, će staviti predlog opozicije na dnevni red.

Da opozicija ublažava višemesečni oštar stav o zabrani litijuma, i da više nisu za apsolutnu zabranu, već za to da litijum ne sme da iskopava sadašnja vlast, već samo oni kada dođu na vlast (!?!), pokazali su 10.9.2024. na konferenciji za medije. Istovremeno opozicija je pokazala da je nejedinstvena. Deo njih je za trajnu zabranu iskopavanja, dok je deo njih protiv trajne zabrane. Veoma važno - autorka predloga zakona o zabrani rudarenja litijuma, Danijela Nestorović, obmanjuje javnost. Danijela Nestorović je 10.9.2024. na konferenciji za medije opozicije, posle predaje predloga zakona o zabrani rudarenja litijuma, odgovarajući na pitanje novinara Euronews-a, Stefana Goranovića, zbog čega trajna zabrana (iskopavanja litijuma) rekla: „Ja ću vas ispraviti. Nigde ne piše da je zabrana trajna. Znači, po evropskim standardima, da zašto da ne. Svakako nismo protivnici razvoja". Ovde su značajne dve stvari. Prvo, Danijela Nestorović jasno kaže da zabrana nije trajna. Drugo, Danijela Nestorović kaže da ona i potpisnici predloga zakona u kome nema trajne zabrane iskopavanja litijuma zbog toga „nisu protivnici razvoja", čime kaže da oni koji predlažu trajnu zabranu, jesu protivnici razvoja.

Sutradan, 11.9.2024. na TV N1, u emisiji Tanje Aleksić "Studio N1 live" Danijela Nestorović, tvrdi suprotno, da je predložena zabrana trajnog karaktera! Na pitanje Tanje Aleksić: „Ono što je izazvalo reakcije kod vlasti je navođenje izjave Dragane Đorđević o tome da će se sumporna kiselina zagrevati na 250 stepeni u procesu izdvajanja litijuma, što je posle demantovala i sama Đorđević, ali je ta izjava ostala u predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora", Danijela Nestorović kaže: „Sam predlog zakona sam pisala pre dva meseca, Dragana Đorđević je ispravila tu informaciju, videli smo pre neki dan. Ja zaista nisam želela da povlačim predlog, kako bih pustila novi. Ja jesam citirala Draganu Đorđević u obrazloženju - to se može podvesti pod tehničku grešku". Na pitanje da li je ipak bilo bolje da je ispravila obrazloženje, nego da se sad osporava ceo predlog zakona, Nestorović kaže:„Ja sam tada citirala Draganu Đorđević, a poslanici nisu stručni, mi smo citirali i ukoliko je to netačna informacija, treba je ispraviti tokom govora"!?! Na pitanje novinarke u vezi toga da li je zabrana trajna ili ne, Nestorović je rekla: „Stavili smo u obrazloženju da tražimo zabranu, pa me pitaju zašto ne piše 'trajna zabarana'. U pravnoj terminologiji kada kažete da je nešto zabranjeno, a niste opredelili vremenski period, podrazumeva se da je to trajno".

Kao što vidite, u dva dana, dva suprotna stava Danijele Nestorović! Šta je tačno? Šta hoće opozicija, trajnu zabranu iskopavanja litijuma ili ne? Odgovor ne ovo pitanje je dala sama Danijela Nestorović 11.9.2024. na TVN1, u listu Danas, 12.9.2024. i kasnije 18.9.2024. kada je objasnila da se ipak radi o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma, koju predlaže opozicija. Stoga, možemo konstatovati da je Danijela Nestorović, 10.9.2024. NAMERNO SLAGALA novinara Euronews-a, Stefana Goranovića, i celokupnu javnost, zbog toga što je izgovorila laž na konferenciji za medije, da zabrana nije trajnog karaktera! Zbog čega se Danijela Nestorović uplela u sopstvene laži? Zbog toga što je nestručna, sklona menjanju stavova, neiskrena i površna. U intervjuu antisrpskom Šolakovom listu „Danas" pod naslovom: „Šta predlaže opozicija da se usvoji u Skupštini o litijumu?" od 12.09.2024. Danijela Nestorović kaže: „Ovo je pitanje opstanka ljudi. Uništenjem vode, zemlje i vazduha, prestao bi život". Na pitanje u vezi trajanja zabrane iskopavanja litijuma i bora, Nestorović kaže: „Kada se kaže zabranjuje se - bez vremenske odrednice, na koji vremenski period, podrazumeva se da je trajno". U ovom intervjuu je karakteristična opskurna i drastična laž, o opštem uništenju vode, zemlje i vazduha, o prestanku života, u slučaju iskopavanja litijuma.

Između 10.9. i 18.9.2024. šef Danijele Nestorović, Ćuta Jovanović, je davao kontradiktorne izjave u Šolakovim medijima. Ćuta, koji ne pamti šta je kog dana pričao na Šolakovim medijima, takođe se upleo u sopstvene laži. Jedan dan, kaže, „ajde, niko nije protiv toga da se litijum eksploatiše", a kroz dva dana kaže suprotno, „kopanja litijuma nikada neće biti - samo preko mene mrtvog"!

Da rašomonijada opozicije bude na vrhuncu 18.9.2024., pobrinuo se Dragan Đilas, predsednik SSP. On je na TV N1, uživo u programu napao i ponizio Ćutinu poslanicu, Danijelu Nestorović, kada je rekao: „Veći je problem što će na toj Sednici biti samo jedna tačka jer je gospođa Nestorović zaboravila da preda drugu tačku koja je trebalo da se bavi zahtevom za formiranje Komisije koja bi trebalo da vidi šta je sa onim potpisima narodne inicijative što je predata". Začuđena voditeljka je upitala: „Kako to mislite zaboravila?". Na šta je Đilas odgovorio:„Eto baš tako, nije žena predala. Predala je samo jednu tačku dnevnog reda, kao što i obrazloženje ima nerpeciznosti što će sigurno vlast koristiti".

Informer

Ko je Danijela Nestorović?

Danijela Nestorović je poslanica Ekološkog ustanka, čiji je lider Ćuta Jovanović. Po zanimanju je advokatica. Ona se hvali da je autorka predloga Zakona o zabrani iskopavanja litijuma. Istovremeno kaže da je nestručna za tu oblast. Na svom Fejsbuk profilu, Danijela Nestorović objavljuje svakojake nesuvislosti, u vidu fotografija i tekstova. U februaru 2024., objavila je svoje fotografije, na kojima se hvali zlatnim nakitom. Danijela Nestorović se kao jelka okitila zlatnim satom, zlatnom narukvicom, i zlatnim minđušama. Dve fotografije okićene poslanice, prati praznoglav tekst: „Zlato može pomoći u povećanju vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja, a istovremeno vam osvetljava put ka budućim ciljevima i donosi vam uspeh. Takođe se veruje da zlatna boja pomaže u postizanju duhovnog prosvetljenja. Može vas inspirisati da steknete više znanja i dublje razumevanje prema sebi i duši. Takođe vam može pomoći da budete organizovani, da naporno radite i da više obraćate pažnju na detalje". Prvo, primitivno je i sramota je bahatiti se i hvaliti zlatnim nakitom, bogatstvom, i statusnim simbolima. Drugo, poslanica opozicije Danijela Nestorović širi praznoverje o zlatu, i nenaučne besmislice. Treće, da bi nastao zlatni nakit, mora da se rudari, iskopava ruda zlata, i to mnogo invazivnije nego što je slučaj sa litijumom. A upravo je Danijela Nestorović jedna od najvećih protivica rudarenja!

Ko je sve predložio falš predlog zakona?

Falš predlog zakona o Zabrani rudarenja litijuma su podnele sledeće Poslaničke grupe u Skupštini Srbije, koje imaju 86 poslanika: PG Stranka slobode i pravde, PG Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, PG NOVI DSS - POKS (NADA), PG Zeleno-levi front - Ne davimo Beograd, PG SRBIJA CENTAR - SRCE, PG Demokratska stranka - DS, PG MI - GLAS IZ NARODA, PG MI SNAGA NARODA PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ, PG Ekološki ustanak i pet slobodnih narodnih poslanika. U istom kolu se se našli tajkun Dragan Đilas (čija je stranka dovela Rio Tinto), doktor Nestorović, Marinika (čija je stranka dovela Rio Tinto), antisrbin Albanac Šaip Kamberi, francuski državljanin Miloš Jovanović (čija je stranka dovela Rio Tinto) , antisrpski poslanik SDA Ahmedin Škrijelj, lažni ekolozi Lazović i Ćuta, hrvatski državljanin Zdravko Ponoš, ponavljač Miroslav Aleksić (čija je stranka dovela Rio Tinto), zatvorski čovek Bora Novaković (čija je stranka dovela Rio Tinto), nesrećni Zoran Lutovac (čija je stranka dovela Rio Tinto). Kompaniju Rio Tinto u Srbiju 2001. dovela sadašnja opozicija, dok je bila na vlasti. Doveli su Rio Tinto da iskopava litijum koji je pronašao upravo Rio Tinto. To je bio dobar potez. SNS ne napada opoziciju zbog toga što je dovela Rio Tinto, i htela da iskopava litijum, već zbog toga što opozicija to licemerno krije, predstavljajući se kao večiti protivnik Rio Tinta i litijuma.

Informer

 


Od iduće godine litijum će se iskopavati u Finskoj, Nemačkoj, Portugalu, Austriji, Češkoj i Francuskoj! Evropska unija je označila litijum kao ključnu stratešku sirovinu. Litijum je metal. Litijum nije otrov. Litijum je jedna od osnovnih komponenti tehnologija kojima se smanjuje emisija gasova staklene bašte i doprinosi zaustavljanju klimatskih promena. Imajući u vidu značaj koji ovom pitanju pridaje EU, veliko i strateški značajno ležište litijuma će omogućiti Srbiji da bude jedan od najvažnijih evropskih centara za dekarbonizaciju. Ukoliko bude odobren, projekat „Jadar" će biti jedna od najvećih investicija u Srbiji i donosiće ogromne direktne i indirektne prihode. Lanac vrednosti u slučaju srpskog litijuma može da podrazumeva 5 nivoa (rudarenje, rafinaciju, proizvodnju katoda, proizvodnju baterija i proizvodnju još jednog električnog automobila). Ostvarenje prva dva nivoa podiže srpski BDP za 1% (700 miliona evra godišnje). Ostvarenje prva tri nivoa podiže BDP za 2% (1,4 milijardi evra). Ostvarenje prva četiri nivoa podiže BDP za 4% (2,8 milijardi evra). Ostvarenje svih pet nivoa iz lanca uspeha, podiže BDP za fantastičnih 16,45% (11,4 milijardi evra godišnje). Zbog toga je litijum životna i razvojna šansa za Srbiju, kakva se ukazuje jednom u sto godina. Bila bi ogromna šteta da ne iskoristimo tu priliku.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS