12.02.2015.

21:05

Foto:

Vesti

KOSMAJAC PLAĆA 1.500 EVRA kirije da bi živeo u svojoj kući!


Dragoslav Kosmajac juče je, posle 94 dana provedenih u pritvoru, pušten iz Centralnog zatvora da se brani sa slobode.

Ako osumnjičeno lice želi da ostane da živi u svojoj kući ili stanu, država to može da omogući, ali uz obavezu plaćanja naknade
Đorđe Simić, branilac Dragoslava Kosmajca

Dan ranije njegovi advokati su u sudski depozit uplatili kauciju od 200.000 evra u kešu, a Kosmajac pored toga državi svakog meseca plaća i 1.500 evra kirije da bi sa porodicom živeo u svojoj "privremeno oduzetoj vili" na Zvezdari.

Kao pecaroš

Kontroverzni biznismen kog je premijer Vučić prošle godine označio kao najvećeg narko-bosa na Balkanu uhapšen je 9. novembra prošle godine zbog utaje poreza, a juče iz pritvora izašao zarastao u bradu i sa pecaroškim šeširićem natučenim do očiju.

Brojne novinare i foto-reportere koji su ga čekali ispred zatvorske kapije nije čak ni pogledao. Sin Lazar došao je "golfom" po njega i odvezao ga kući.

Marinković: Otkud Kosmajcu 200.000 evra u kešu?!

Darko Cvetanović

Direktor Poreske uprave Marko Marinković rekao je juče da je indikativno to što je Kosmajac kauciju platio u kešu.
- To što neko ima toliko novac u gotovini, to mi je krajnje indikativno... Ali možda čovek ima ušteđevinu ili je zaradio, stvarno ne znam čime se on bavi profesionalno, čuo sam za njega samo iz medija - poručio je Marinković.
Direktor Poreske uprave je, inače, juče najavio i da će od švajcarskih vlasti tražiti podatke o tome ko sve od srpskih državljana ima tajne račune u tamošnjim bankama.

Direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Dejan Carević objašnjava za Informer da mesečno održavanje Kosmajčeve vile i imanja na Zvezdari košta više od 300.000 dinara. To je jedan od osnovnih razloga zbog čega je Kosmajcu dozvoljeno da uz plaćanje kirije nastavi da živi u oduzetoj vili.
- Pored troškova održavanja od skoro tri hiljade evra, tu su i troškovi čuvara koji bi čuvao imovinu, vanredne popravke, iznošenje i čuvanje nameštaja i slično. Da bi izbegla sve te troškove, Direkcija je odlučila da u skladu sa zakonom porodica Dragoslava Kosmajca ostane u kući, ali kao zakupac - navodi Carević i ističe da u slučaju da sud donese odluku o vraćanju imovine Kosmajcu, država ima obavezu da pored imovine vrati i ukupan iznos zakupnine koju je porodica plaćala.

- Na drugoj strani, u slučaju da sud donese odluku o trajnom oduzimanju imovine, država će pored imovine trajno oduzeti i zakupninu koju je zakupac plaćao - zaključuje Carević.

Sve po zakonu

Prema rečima Kosmajčevog advokata Đorđa Simića, u ovom slučaju je sve urađeno po zakonu.
- Takva procedura prilikom oduzimanja imovine jeste uobičajena i po zakonu. Ukoliko osumnjičeno lice želi da ostane da živi u svojoj kući ili stanu, država to može da mu omogući, ali uz obavezu plaćanja naknade - pojašnjava Simić.

Tagovi: