28.02.2015.

10:11

Foto:

Vesti

DAČIĆ: Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju, idemo u EU!

Dačić je u razgovoru za "Blic" dodao i da su strateški ciljevi Srbije nepromenjeni - EU, negovanje tradicionalnih odnosa s Rusijom i Kinom i regionalna stabilnost. 

- Mi se ne okrećemo više Zapadu kao što se tumači poslednjih dana, već imamo svoje strateške ciljeve nepromenjene poslednje tri godine. Ukoliko ih je neko tek sada primetio, to je njegova greška. Dakle, s jedne strane je prijateljstvo sa Rusijom, a s druge je opredeljenje ka EU - naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je američkog državnog sekretara Džona Kerija pitao šta je mislio kada je rekao da je Srbija na liniji vatre između Istoka i Zapada i da mu je pojasnio da Rusija nikada nije od nas tražila da ne idemo u EU niti nas bilo čime ucenjuje. 

- Jednostavno rečeno, Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju. Kod nas ne postoji dilema idemo li u EU ili evroazijski savez. Idemo u EU. To ni Rusija od nas ne traži. Ta dilema je veštačka - naglasio je Dačić.

Dačić je istakao i da Srbija produbljuje i popravlja odnose međusobnog poverenja i partnerstva sa SAD. 

- Da ne bude zablude, niti je američki državni sekretar nešto tražio od nas kao predsedavajućeg OEBS-u, niti to čini Moskva. SAD nisu za konfrontaciju već za deeskalaciju sukoba. Oko Ukrajine se konsultujem sa svima, i sa Moskvom i sa Kijevom i sa Vašingtonom i Berlinom. Srbija nikad nije imala bolju poziciju i ja sam veoma zadovoljan - rekao je Dačić.

Na pitanje da li Rusija zateže odnose sa Srbijom, s obzirom da je "Rusija danas" poslednjih dana prozivala Vladu u Beogradu, Dačić je odgovorio da se u spoljnoj politici ne može toliko polagati na jedan slučaj i da naši odnosi s Rusijom, koji su istorijski, nisu narušeni.

Upitan šta misli o ulozi bivšeg britanskog premijera Tonija Blera kao savetnika u Vladi, Dačić je odgovorio da zbog sastanaka vezanih za OEBS nije bio u zemlji i da nema informacije o tome.

Tagovi: