01.05.2015.

09:26

Foto:

Vesti

BRUKA Na KiM se vratila samo jedna srpska porodica

Jevtić je kazao da nije bilo značajnijeg povratka raseljenih lica na Kosovo u prethodnih skoro pet meseci i da se samo jedna porodica vratila u opštinu Istok u selo Crkolez, što je jedini povratak koji je zvanično zabeležen u pomenutom periodu.

Jevtić koji je imenovan za ministra za povratak i zajednice nakon što je smenjen Aleksandar Jablanović sa te funkcije kazao je da je inicirao predlog za formiranje međuministarske grupe Vlade Kosova za povratak raseljenih kako bi se ovim pitanjem bavila i druga ministarstva i institucije.

- Ja očekujem da se predlog za formiranje međuministarske grupe usvoji već koliko naredne nedelje. U tom smislu da međuministarska grupa počne sa radom u toku maja - rekao je Jevtić gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus.

Jevtić je istakao da je uloga Vlade Srbije u procesu povratka raseljenih lica na Kosovo jako važna i da se politika Vlade Srbije prema Kosovu znatno promenila u pozitivnom smislu, jer je postala transparentnija.

- Sa druge strane predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić u redovnom su kontaktu i komunikaciji sa predstavnicima Srba na Kosovu što je jako važno. Zbog te saradnje ta politika koja je bolja je upravo rezultat toga - istakao je Jevtić.

Jevtić je podsetio da je na poslednjoj regionalnoj konferenciji koja je održana u Skoplju Marko Ðurić jasno rekao da i pored mera štednje koje Vlada Srbije sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju je izdvojila dodatna sredstva za povratak što je, kako je ocenio, jasna poruka da Vlada Srbije i Kancelarija za KiM žele da pitanje povratka bude među prioritetima.

Tagovi: