06.05.2015.

17:31

Foto:

Vesti

SIGURNA ZARADA Kamata na obveznice čak 6%, a na štednju 1%!

Konkretno, kamata na obveznice koje sada izdaje Stara Pazova iznosi čak šest odsto godišnje, dok je na štednju u evrima od jedan do 1,5 odsto.

Prvo je obveznice u decembru 2014. izdao grad Šabac, a od ponedeljka je tzv. municipalne obveznice počela da izdaje Stara Pazova. Ove obveznice su u stvari hartije od vrednosti koje izdaju lokalne samouprave kako bi prikupile novac za kapitalne projekte, poput izgradnje škola, bolnica ili puteva.

Obveznice su indeksirane u evrima, što znači da građani nemaju nikakav rizik od promene deviznog kursa
Aleksandar Bućić, Stalna konferencija gradova i opština

Jedna obveznica Stare Pazove ima nominalnu vrednost od 10.000 dinara, što znači da je to najmanji iznos koji se može "uložiti".

Sigurno ulaganje

Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština ističe da su obveznice lokalnih samouprava indeksirane u evrima, što znači da za građane nema nikakvog rizika od promene deviznog kursa.
- Trenutne kamatne stope na štednju u evrima u bankama idu najviše do jedan ili 1,5 odsto na oročenje od godinu dana. Plus, na kamatu na štednju u evrima građani moraju da plate i 15 odsto poreza na prihod od kamate, dok tog poreza nema kod obveznica - kaže Bućić za Informer.

Postupak kupovine ovih obveznica jednostavan je. Ove hartije mogu se pazariti do 19. maja u svim filijalama Unikredit banke, koja obavlja prodaju i upis.

KOLIKO MOŽE DA SE ZARADI

Uloženo    Zarada
1.000    60
10.000    600
50.000        3.000
100.000    6.000
* iznosi su u evrima

Mogućnost da kupe obveznice opštine Stara Pazova imaju svi građani Srbije, ali i drugih zemalja. Obveznice mogu da kupe i domaće i strane firme.

- Građani koji se odluče za kupovinu obveznica Stare Pazove mogu to učiniti u bilo kojoj filijali Unikredit banke u našoj zemlji ili u Opštini Stara Pazova. Treba da popune tzv. upisnicu, dokument u kome navode svoje podatke, kao i koliki broj obveznica žele da kupe - navodi Bućić.

Pazova nudi 125 miliona

U slučaju Stare Pazove u ponudi je ukupno 12.500 obveznica. Pošto je svaka obveznica nominalne vrednosti od 10.000 dinara, to znači da je u ponudi ukupno 125 miliona dinara. Polovina od tog iznosa rezervisana je za građane, a drugi deo za preduzeća. Ukoliko interesovanje za kupovinu bude veće od same ponude, svaki investitor će dobiti relativno isti deo u odnosu na ukupno ponuđene obveznice.

Lokalne samouprave sve što prikupe prodajom obveznica moraju da koriste samo za finansiranje kapitalnih investicionih projekata.
- Taj novac ne može da se koristi za plate ili nabavku, već samo za izgradnju obdaništa, puteva, industrijskih zona, vodovoda, sportskih objekata i slično - pojašnjava naš sagovornik.

Jednostavna kupovina

Sve veći broj gradova i opština želi da ozbiljno razmotri ovaj vid finansiranja, a među njima su i Subotica, Mionica, Valjevo i Kraljevo. Obveznicama Opštine Stara Pazova može da se trguje na Beogradskoj berzi, i to u roku od pet godina.

Public

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da bi kupovina obveznica mogla da bude dobar posao za građane.

- Imajući u vidu da su kamate na oročenu štednju kod banaka tri-četiri puta niže nego što je kamata na municipalne obveznice, čini mi se da je ova ponuda veoma dobra. Ipak, treba samo imati u vidu kakva je snaga i mogućnosti opštine Stara Pazova da dospele obaveze prema kupcima obveznica izmiri - dodaje Savić.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da bi bilo bolje da se gradovi i opštine ne zadužuju.
- Bolje je da građani deo svoje ušteđevine direktno plasiraju u razvoj sopstvenog biznisa. Međutim, ni ova opcija s kupovinom obveznica nije loša jer je kamata povoljna - napominje Zdravković.

Tagovi: