22.05.2015.

18:33

Foto:

Vesti

DAČIĆ UVERAVA: Politika proširenja presudna za stabilnost EU

- Glavni spoljnopolitički cilj Srbije ostaje nepromenjen, a to je, kao i do sada, članstvo u EU. Na putu ka ostvarenju ovog cilja, Srbija je demonstrirala svoju doslednost, kako kroz ostvarivanje ambiciozne reformske agende, tako i kroz konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom - izjavio je Dačić na na sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

On je istakao da je Srbija završila proces skrininga sa najvišim ocenama i da je posle godinu i po dana nakon otvaranja pregovora o pristupanju, došlo vreme da se pređe na novu, zahtevniju fazu - da se otvore prva pregovaračka poglavlja.

Dačić je kazao da je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana uspela da stabilizuje javne finansije, smanji fiskalni deficit, donese niz reformskih zakona i da su mere fiskalne konsolidacije stvorile osnove za završetak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i potpisivanje aranžmana iz predostrožnosti.

- Posebno bih želeo da istaknem i značaj prošlogodišnje posete predsednika Vlade Albanije Edija Rame Beogradu, za koju čvrsto verujem da je imala veliki uticaj ne samo na naše bilateralne odnose, već i na ceo region jugoistočne Evrope. Već naredne nedelje trebalo bi da usledi uzvratna poseta srpskog predsednika Vlade Aleksandra Vučića, što predstavlja samo još jedan dokaz uzlazne linije u međusobnim odnosima i opredeljenosti Srbije za dalji razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje - rekao je on.

On je Bugarskoj poželo uspeha povodom preuzimanja mesta predsedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

 

Tagovi: