23.06.2015.

08:41

Foto:

Vesti

VULIN: Lekovito je govoriti o fašizaciji u Hrvatskoj!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je za odnose Srbije i Hrvatske lekovito govoriti o fašizaciji političkog života.

- Lekovito je za odnose Srbije i Hrvatske govoriti o fašizaciji političkog života, lekovito je govoriti da se na stadionu pojavio kukasti krst i da čitav stadion viče - za dom spremni. Mislim da je to pomoć prijateljima u Hrvatskoj kada im kažemo da smo spremni da se zajedno borimo protiv fašizacije - rekao je Vulin za RTS.

On je dodao da nije nekulturno govoriti istinu, ali da je nekulturno i nedomaćinski kada se na ulazu u Jadovno, jednu od najstrašnijih jama u istoriji civilizacije, okupi "više stotina povampirenih ustaša koje smatraju da jama nije bila dovoljno puna".

Upitan za njegovu izjavu o Alojziju Stepincu, Vulin je rekao da je on samo postavio pitanje - da li je moguće da neko ko je bio zvanični vrhovni vikar, vojni sveštenik, komandant vojnih sveštenika, može da bude svetac.

- Samo se onda pitam šta je sa dušama koje su pobili isti ti. Probajte da zamislite da bilo koji svetski zvaničnik ode u Mauthauzen ili bilo koji drugi koncentracioni logor Nemačke, položi venac na spomenik pobijenim ljudima, a onda sa njihovog groba ode do groba komandanta logora i položi isti taj venac. Ne bi išlo - rekao je Vulin.

Upitan za izručenje Nasera Orića, Vulin je rekao da ga Srbija ne bi tražila da ne misli da ima dokaza i da ne misli da pravda treba da bude ista za sve žrtve.

- Čitav region treba da sledi primer našeg premijera. Kada bi svaki od vođa svih naroda koji žive na prostoru bivše SFRJ i koji su učestvovali u sukobima bar jednom otišao na pomen drugom narodu i poklonili se nevinim žrtvama eto nama mira - kazao je Vulin.

Na pitanje da li će premijer Aleksandar Vučić otići u Srebrenicu, Vulin je istakao da to ne zavisi od njega, te da je on pokazao volju i spremnost da tamo ode.

- Da li će Bošnjaci to razumeti, nadam se i verujem da hoće, kao što mislim da čitav region to treba da uradi. Nemojte da mirite mrtve, mrtvi su rekli sve o sebi, nama treba mir za žive - poručio je Vulin.

Tagovi: