09.07.2015.

13:51

Foto:

Vesti

SITNIJE, BUJKE, SITNIJE... Brena preprodajom programa RTS zgrće milione

Pevačica Fahreta Jahić poznatija kao Lepa Brena godinama sa svojim poslovnim partnerima zarađuje milione evra na piratskoj preprodaji programa RTS u inostranstvu, otkriva Informer!

Firma "NetTV plus", koja reemituje program Javnog servisa u dijaspori i čiji je Lepa Brena suvlasnik i zaštitno lice, državnoj televiziji ne daje ni dinar prihoda iako našim ljudima širom sveta naplaćuje milione svakog meseca!

Služba RTS za sprečavanje piraterije proverava sve operatere koji rade u inostranstvu. Svi koji odbiju da nam nadoknade štetu biće sudski gonjeni
Stanislav Veljković, generalni sekretar RTS

Preko ove firme, tvrde upućeni, program RTS u inostranstvu prati gotovo 100.000 ljudi i pretpostavlja se da samo od pretplate mesečno zarađuju čak 1,2 miliona evra! Inače, "NetTV plus" posluje u okviru "Junajted grupe", ćerke-firme "KKR grupacije", na čijem je čelu bivši šef CIA Dejvid Petreus.

Samo "Pink" kriv

Novi direktor Javnog servisa Dragan Bujošević prošlog petka je sazvao vanredni kolegijum, na kom se raspravljalo o ovoj temi, ali je reemitovanje programa RTS zabranjeno samo "Klik Pinku", koji pokriva neuporedivo manje tržište od "NetTV plusa" (?!?)

- Svi su bili šokirani kad su obavešteni da je pisano upozorenje poslato samo "Pinku", iako Brenina firma takođe posluje na internet platformi i pokriva neuporedivo veće tržište. Zašto je to tako niko ne zna... Svi, međutim, jako dobro znaju da "NetTV plus" nikom ne plaća za emitovani program, a prema Zakonu o elektronskim medijima, dužni su to da plate - prenosi naš sagovornik iz vrha RTS.

Lepa Brena se juče nije oglašavala, baš kao ni Dragan Bujošević i Željko Mitrović. Komentar nismo dobili ni u firmi "NetTV plus".

Gde "NetTV plus" emituje program RTS

* SAD
* Kanada
* Švedska
* Danska
* Norveška
* Finska
*Švajcarska
* Nemačka
* Velika Britanija
* Holandija
* Austrija
* Francuska
*Australija
* Novi Zeland

Generalni sekretar RTS Stanislav Veljković, s druge strane, tvrdi da vanrednog kolegijuma nije bilo, ali potvrđuje naša saznanja.

- Smatramo da "Klik Pink" reemituje naše programe na drugačijoj platformi od kablovskih operatera i da to ne sme da radi bez ugovora. Oni za emitovanje svog paketa uzimaju nadoknadu, a nas nisu obavestili o reemitovanju. Pokušaćemo da se dogovorimo oko naknade štete. Ako ne, preduzećemo zakonom propisane mere - ističe Veljković.

Na pitanje zašto je spor pokrenut samo protiv "Pinka", Veljković odgovara da služba RTS za sprečavanje piraterije proverava i druge operatere i istražuje da li posluju u inostranstvu bez ugovora.

- Svi koji odbiju da nam nadoknade štetu biće sudski procesuirani jer se pirateriji mora stati na put. Po Zakonu o elektronskim medijima, kablovski operateri, nažalost, ne moraju da plaćaju naknadu za emitovanje našeg programa na području Srbije - naglašava Veljković.

Karadžić: Krivično delo

Goran Karadžić, predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kaže da je neovlašćeni pristup programima RTS problem, pa "čak i krivično delo".

- Logično je da se RTS štiti na ovakav način, jer se dešavalo da satelitske platforme bez odobrenja puštaju njihov program i tako zarađuju. Nemamo evidenciju ko sve reemituje program RTS, na njima je da to reše vansudskim poravnanjem ili preko suda - zaključuje Karadžić.
 

Tagovi: