13.07.2015.

23:39

Foto:

Vesti

AMANPUR OPET TRUJE: Ne mrzim Srbe samo sam govorila istinu!

- Rezolucija bi bila još jedno formalno priznanje te činjenice i vrlo je razočaravajuće da je Rusija odlučila da ne krene tim putem-  rekla je Amanpur gostujući u emisiji na televiziji N1, tokom koje nije pomenut napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića za vreme komemoracije u Srebrenici.

Ona je podsetila da je Međunarodni krivični sud i Sud za ratne zločine okarakterisao zločin u Srebenici kao genocid i procesuirao izvršitelje, te da je svet, kako je rekla, svestan te činjenice. 

Novinarka CNN-a, koja je izveštavala o ratu u bivšoj Jugoslaviji, istakla je da sukob u Bosni i Hercegovini bio velika mrlja na međunarodnoj savesti i masovni neuspeh kolektivne sigurnosti. 

Ona je ocenila da je Srbija u mnogo većoj meri demokratska država nego devedesetih godina i naglasila da uvek treba imati u vidu da su građani Srbije svrgnuli s vlasti tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

- Politika i dalje nije savršena. Još postoji puno napetosti i potrebno je dosta da se uradi na političkom planu da bi ceo region Balkana postao stvaran deo Evrope - rekla je novinarka CNN-a.

Upitana da li je se region kreće ka miru ili novom sukobu, Amanapur je rekla da je mirovni proces zaustavio rat, što ne žnači da je politički sukob završen i da je potrebno mnogo političkog rada da bi BIH postala deo EU.

 - Potrebno će biti dosta političkog napora zbog patnje, zbog cene koju je Bosna platila. Sada nam treba ponovno otvaranje političkog projekta i pronalaženje načina da BiH bude ujedinjenija, a ne i dalje podeljena, ne i dalje u zastoju, da postoji neka ekonomska nada, da mladi ne moraju da odlaze, da nema odliva mozgova i da zemlja može da krene napred-  smatra ona.

Na pitanje voditelja da mnogi u Srbiji smatraju da je bila protiv Srba za vreme rata i da se zalagala za vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba, kao i bombardovanje Srbije 1999. godine, Amanpur je rekla da je samo govorila istinu.

- Mislim da sam držala ogledalo u kojem su se oni videli i to im se nije sviđelo - rekla je Amanpur, koja je prisustvovala obeležavanju 20.godišnjice zločina u Srebrenici. 

Amanpur novo lice Srbije vidu u teniseru Novaku Ðokoviću i naglašava da je ta generacija nova realnost Srbije.

Tagovi: