29.07.2015.

21:00

Foto:

Vesti

BIZNISMENKA NA METI EKSTREMISTA Ustaše u Srbu pretile i Milki Forcan!


Biznismenka i bivša potpredsednica "Delte" Milka Forcan preživela je proteklog vikenda pravi pakao u Srbu, rodnom mestu svog oca, tokom proslave Dana ustanka u Hrvatskoj.

printscreen

Forcanova je, naime, prisustvovala obeležavanju 74. godišnjice početka partizanskog ustanka u Drugom svetskom ratu. Skup su organizovali Srpsko narodno veće Milorada Pupovca i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a drama je nastala kada su okupljene brutalno napali ustaški ekstremisti!

PRETNJE I SRAMOTA
Skup je održan uprkos pretnjama da je poslednji, uprkos pozdravima "Za dom spremni" i sramnim povicima prisutnim Srbima
Milka Forcan

Očevici kažu da je samo odlučna reakcija hrvatskih policijskih specijalaca sprečila novo krvoproliće!

Govor mržnje

Da je hrvatska vlast direktno odgovorna za ovaj, samo poslednji u nizu napad ustaša na Srbe najbolje govori činjenica da je tamošnji MUP desničarima uredno dozvolio organizaciju kontramitinga u Srbu (?!?). Policajci takođe nisu reagovali ni kad su ekstremisti obučeni u crne majice sa simbolima NDH provocirali uzvicima "Za dom spremni", kad su pozivali na ubijanje Srba, uzvikivali "Srbe na vrbe" i mahali ustaškom šahovnicom s prvim belim poljem... Reagovali su tek kad su ustaše pokušale fizički da napadnu okupljene Srbe.

Milka Forcan kaže za Informer da je doživela ozbiljnu traumu.

- U jednom trenutku zaista je bilo jezivo. Na samo 30 metara od nas uzvikivali su fašističke parole i pozivali na nove zločine, mahali sa ustaškim zastavama... Ono što zabrinjava, međutim, jesu strašne pretnje Miloradu Pupovcu, kome su bukvalno pretili ubistvom! - naglašava Forcanova.

printscreen

Prema njenim rečima, nejasno je kako Hrvatska, kao članica EU, iz godine u godinu dopušta širenje strašne mržnje prema Srbima:

Spomenik srušen u "Oluji"

Prema rečima Forcanove, 27. jula se odaje počast onima koji su ustali u borbu protiv velikog zla.
- Venci se polažu na spomenik koji je simbol otpora fašizmu. On je srušen tokom "Oluje" i zatim obnovljen 2011. godine. Tadašnji predsednik Hrvatske Josipović tom prilikom je istakao značaj antifašističke borbe Hrvatske, bez obzira na to kojoj su etničkoj grupi pripadali borci - ističe Forcanova.

- U periodu kad je Srbija nedvosmisleno spremna na saradnju sa susedima i kad premijer Vučić odlaskom na inauguraciju hrvatske predsednice iskazuje evropsku orijentaciju naše države, neshvatljivo je da od istih tih suseda ne vidimo napredak u "suživotu" sa srpskom etničkom manjinom. Na to su, uostalom, obavezni i članstvom u Evropskoj uniji. Zato se iskreno nadam da će hrvatski političari naći snage i volje da pošalju poruke drugačije od onih koje smo videli i čuli u Srbu...

Širenje antisrpstva

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenjuje da je jasno da proustaške snage ne mogu da se pomire s tim da Srbi i dalje žive u Hrvatskoj i tamo i dalje obeležavaju važne događaje.

- Neki očigledno još priželjkuju asimilaciju i iseljavanje svih Srba. To što hrvatske institucije ostaju neme na otvorenu mržnju jasno pokazuje da Zagreb sistemski dozvoljava širenje antisrpstva - zaključuje Linta.

Tagovi: