08.09.2015.

08:38

Foto:

Vesti

BAUER: Srbija bi do proleća mogla da otvori 10 poglavlja!

Bauer je kao član delegacije Odbora za evropske integracije posetio Crnu Goru, gde su vođeni razgovori sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore.

- Smatram da bi Srbija, do sredine sledeće godine mogla da otvori desetak poglavlja i da tako načini ozbiljan iskorak na svom putu evropskih integracija. S obzirom na značaj koji poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti, imaju u procesu pregovora i za Srbiju i za Crnu Goru, mene su interesovala iskustva koja je Crna Gora imala sa posebnim telom koje je osnovala – "Savjetom za vladavinu prava“ - rekao je Bauer i dodao:

- Crna Gora je nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 osnovala ovo telo kao nadležni organ koji će pratiti napredak u ovim, po mnogima najvažnijim i najtežim, poglavljima za naše dve zemlje. Time su na jednom mestu okupili sve ljude koji su zaduženi za ova dva poglavlja i tako povećali efikasnost njihovog rada i ubrzali proces donošenja odluka i davanja preporuka drugim institucijama. Ta iskustva svakako mogu da koriste i Srbiji kada, kako se očekuje, 2016. godine otvori poglavlja 23 i 24 - zaključio je Bauer.

Tagovi: