13.09.2015.

09:42

Foto:

Vesti

JOKSIMOVIĆ: Srbija je spremna za poglavlja!

Joksimović je istakla da će se otvaranjem poglavlja politički valorizovati sve ono što Srbija, kako građani, tako i vlada, preduzimaju na putu ekonomskih i svih drugih reformi.

- Ono što jeste bitno kod otvaranja poglavlja jeste to što ćemo još intenzivnije ući u dimaniku reformskog procesa, jer ćemo tačno znati koje nove standarde moramo da uvedemo i koji su rokovi - istakla je Joksimović.

- Mi smo već sada potpuno spremni u tehničkom smislu, političke uslove smo ispunili - kazala je Joksimović za televiziju Pink.

Joksimović očekuje da će prva poglavlja biti otvorena do kraja godine, kao i da će to dati dodatnu dinamiku i dalji podstrek za rad.

- Za nas kao zemlju kandidata, otvaranje poglavlja je važno i u političkom smislu, jer time šaljemo signal da smo zaista ozbiljan kandidat na putu evropskih integracija, a za građane je možda najvažnije što saljemo signal investitorima da smo stabilna zemlja - navela je Joksimović.

Ona je napomenula i da je Srbija spremna za pregovaranje o šest-sedam poglavlja, kao i da bi najpre mogla biti otvorena poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Joksimović je napomenula da je Srbija završila i operativni plan za reagovanje u slučaju većeg priliva migranata, kao deo Akcionog plana za poglavlje 24 (pitanja slobode i ljudskih prava), koji joj je naknadno tražen krajem jula.

- Jako je dobro što su nam to tražili, zbog nas samih...Mi bi taj operativni plan, zbog naših unutrašnjih potreba, trebalo da definišemo i dobro je što smo to uradili - istakla je Joksimović.

Ona je rekla da Srbija kao odgovoran partner EU želi i već učestvuje u rešavanju velikog evropskog problema migranata, ali nam za to treba i finansijska pomoć.

- Kada imate plan, znate i koliko sredstava možete da tražite i očekujete - navela je Joksimović, koja očekuje da će Srbija dobiti značajnija finansijska sredstva za te namene.

Tagovi: