16.09.2015.

18:46

Foto:

Vesti

HAN IZRIČIT: EU mora da pomogne Srbiji i Mađarskoj!

Han je na okruglom stolu sa urednicima glavnih evropskih medija u Briselu rekao da su se zemlje Zapadnog Balkana bez svoje krivice našle u teškoj situaciji zbog velikog broja izbeglica koje u njih pristižu.

- Sada imamo problem na granici Srbije i Mađarske, a sutra ćemo ga možda imati kada preko Hrvatske krenu ka Sloveniji i Austriji - rekao je on.

Komesar je istakao da se ne sme dozvoliti da se izbeglice nađu zarobljene u zemljama regiona i založio se da im se što pre pruži neophodna pomoć da izađu na kraj sa velikim brojem migranata.

On je podsetio da je na nedavno održanoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču postignut znatan napredak, ali je upozorio da je društveno-politička situacija u zemljama regiona i pored toga krhka.

- Voleo bih da vidim stabilizaciju i dalji napredak, a ne nova opterećenja u regionu - kazao je on.

Han je izjavio da je "veoma razočaran" što ministri unutrašnjih poslova zemalja članica nisu pre dva dana uspeli da se saglase o solidarnom pristupu izbegličkoj krizi i da manjak solidarnosti preti da dugoročno ošteti odnose unutar EU.

- Bojim se da širom Evrope niču nevidljive gvozdene zavese - upozorio je on.

Han je kazao da ne želi nikom da preti, ali da bi zemlje koje primaju novac iz strukturnih fondova EU trebalo da razmisle o tome šta će se dogoditi kada se za nekoliko godina bude diskutovalo o novom budžetu EU.

- Neću se iznenaditi ako zemljama donatorima tada još budu živa sećanja na one koji u ovoj krizi nisu htele da pokažu solidarnost - kazao je on.

Nemačka, Francuska i Austrija, koje se zalažu za solidarno raseljavanje izbegllica po obavezujućim kvotama, daju lavovski deo sredstava za strukturne fondove, dok su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, zemlje koje se tome najviše protive, među neto primaocima sredstava iz budžeta.

 

Tagovi: