26.09.2015.

07:54

Foto:

Vesti

FRANJO SRBINE! Nema kanonizacije Stepinca dok se ne slože Srbi i Hrvati!

Apostolski nuncije u Srbiji Orlando Antonini izjavio je da proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa tokom Drugog svetskog rata Alojzija Stepinca neće biti nastavljen pre ili tokom rada zajedničke srpsko-hrvatske komisije, čije je osnivanje predložio papa Franja, i prihvatanja obe strane.

- Srećan sam što su Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj prihvatile predlog pape da osnuju mešovitu komisiju koja će istražiti činjenice koje su se odigrale u tom mračnom periodu istorije.

To je značajan korak na putu ka pomirenju - istina će vas osloboditi", rekao je nadbiskup Antonini u intervjuu za dnevnik "Politika" od subote.

On je takođe rekao kazao da mu niko u Beogradu nije rekao da Vatikanu prenese stav da bi papa Franja trebalo da prvo poseti Jasenovac, pa tek onda Srbiju.

(VIDEO) ZAŠTO SE PAPA VOZIO U FIJATU 500 L? Voli kad auto ne troši puno!

 

Upitan da li je poseta Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve bliska ili daleka budućnost, nuncije je odgovorio da poseta nije ni u pripremi, i da za sada postoje samo pozivi Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića.

Na pitanje može li Vatikan pomoći SPC u naporima da zaustavi prijem Kosova u Unesko, Antonini je kazao da ga je SPC pitala da dogovori sastanak pape Franje i srpske delegacije, u kojoj bi bili episkopi Amfilohije i Irinej.

Tanjug

- Siguran sam da će oni, kao i predsednik Nikolić prilikom njegove posete papi Franji 11. septembra, imati pažljivog slušaoca u Vatikanu-  zaključio je nadbiskup, kome se uskoro završava mandat apostolskog nuncija u Beogradu.


Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 

Tagovi: