29.09.2015.

23:04

Foto:

Vesti

SVEDOK VREMENA: Evo šta Mira Marković sada piše o Slobi!

Informer prenosi delove knjige u celosti...

- Poslednji put smo razgovarali 10. marta. Deseti mart bio je bio i onaj dan jedne daleke godine kad sam mu u dvorištvu požarevačke gimnazije rekla da ga volim, i on menič. Srbija se opraštala od njega čitavog dana 17. marta, a one davne godine 17. marta smo se nas dvoje jedno drugom zakleli da ćemo se večno voleti. mart je bio naš mesec. Naš život je počeo i završio se u martu - stoji u knjizi.

Ispovest, koju je napisala u izgnanstvu, zapravo je, kako kaže, ispunjenje poslednje želje njenog muža.

- Dok sam tako zadivljena stajala u prvoj novogodišnjoj noći u svom životu, Slobodan mi je dodirnuo ruku. Dok smo igrali, čula sam njegovo srce, nisam znala da srce može tako da se čuje. Ko zna, možda je samo to, njegovo, bilo takvo - opisala je Mira prvi ples sa Slobodanom Miloševićem.

Markovićeva nije štedela reči ljubavi za Miloševića.

NJENA STRANA PRIČE Mirjana Marković nudi memoare izdavačima u Srbiji!

- Bio je lepši od svega što sam mislila da je lepo, od svega čemu sam se divila. Lepši od svih bajki, od peska na morskoj obali pod prvim jutarnjim suncem, od mirisa tek pokošene trave, od alpskog sutona na planini na kojoj su živeli Hajdi i njen deda, od moje plave suknje ispod koje se nazire beli žipon, od filma "Snegovi Kilimandžara", od zvezdane noći u kojoj su igrali Pepeljuga i onaj princ, od tog princa, od novogodišnje noći, od glasa slavuja u junskoj noći, od sunca koje se rađa iznad Tihog okeana, od slike "Crveni vinogradi" Van Goga, od magle nad Avalom u novembru - napisala je Mira Marković.

U svojoj knjizi Marković se dotakla i odnosa Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića.

- Usred tih demonstracija (1995-1996) Đinđić je diskretno i tajno tražio kontakt sa Slobodanom. I došao je jedne večeri u rezidenciju. Rekao je Slobodanu otprilike da opozicija očekuje promenu vlasti. Razgovor je bio kratak i besmislen. Ne znam šta je nervozni, usplahireni Đinđić očekicao. Njegovo političko iskustvo je formirano iz komunikacije s logoreičnim zamlatama kakva je i sam bio - piše Marković.

Tagovi: