30.10.2015.

09:32

Foto:

Vesti

GAŠIĆ: Vojska spremna za bezbednosne izazove!

Gašić je izjavio za RTS da će Srbija pre svega, svojim potencijalom, svojim kapacitetima poboljšati i unaprediti odbrambenu sposobnost zemlje i da je želja da se značajnijim ulaganjima u narednom periodu podigne operativna i funkcionalna sposobnost.

Ministar odbrane je rekao da je fokus posete Rusiji pre svega bio na ekonomskim temama i da je premijer Aleksandar Vučić razgovarao sa "Kamazom" i ostalim fabrikama koje značajno mogu da pomognu Srbiji u povećanju kapaciteta i proizvodnje u našoj namenskoj industriji.

Srbija želi da preko svoje namenske industrije poboljša i poveća kapacitete da tehnološki podigne taj razvoj u sedam fabrika namenske industrije na mnogo viši nivo i time prati svetske trendove, istakao je Gašić.

Gašić je rekao da su Srbiji "Kamazovi" kamioni potrebni pre svega zbog proizvodnje haubica "nor" zato što na trećim tržištima u ovom trenutku nastupa veoma dobro sa njima i jer "Kamaz" proizvodi šasije za proizvodnju "nor".

- Nama je želja da u narednom periodu, pre svega sa našim kapacitetima u našim fabrikama namenske industrije, poboljšamo, povećamo kapacitet, zaposlimo, naravno, ono što je nama jako bitno, građane Srbije u tim fabrikama, a u proteklih godinu dana smo samo u fabrikama namenske industrije zaposlili preko 1.000 novih ljudi - rekao je Gašić.

Gašić je najavio dolazak velikog broja eksperata u Srbiju, u fabrike namenske industrije i da će se razgovarati o tome šta je potrebno da bi Srbija imala duplo bolje i veće kapacitete.

On je podsetio da su u 2013. 2014. i 2015. godini značajna sredstva uložena u fabrike namenske industrije, da su fabrike i same izdvojile značajna sredstva, tako da "Milan Blagojević" Lučani, završava novi pogon za duplo veću proizvodnju i da je značajna investicija i u "Prvoj iskri" Barič.

Ministar odbrane je rekao da se nada da će do početka decembra biti postavljen kamen temeljac za fabriku streljačke municije.

Tagovi: