02.11.2015.

10:49

Foto:

Vesti

IGUMAN SAVA: Odložiti glasanje o članstvu Kosova u Unesku!

Srpska pravoslavna crkva, naveo je Janjić u video poruci na engleskom jeziku, veruje da bi odluka o članstvu Kosova u Unesku trebalo da bude odložena dok Beograd i Priština, u okviru briselskog dijaloga, jasno ne definišu mehanizme institucionalne zaštite srpskih svetinja na KiM, uz međunarodne garancije.

Iguman Sava Janjić je ponovo izrazio zabrinutost SPC da bi ugrožene pravoslavne svetinje, pre svega manastiri i crkve na KiM, mogle da dođu pod zaštitu onih zbog kojih su, kako je rekao, poteklih godina bile ugrožene i rušene.

IGUMAN SAVA JANJIĆ: Ulazak Kosova u Unesko je političko potkusurivanje

On je podsetio i da se upravo zbog te ugroženosti neke od njih nalaze na Uneskovoj listi ugroženih spomenika svetske baštine i dodao da nastojanja SPC da se spreči prijem Kosova u Unesko nisu politički motivisana.

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog eventualnog kosovskog članstva u Unesku, ne zato što smo protiv promocije kulture i obrazovanja na KiM, već zbog toga što je veoma teško da verujemo kosovskim institucijama - naveo je Janjić u poruci.

IGUMAN SAVA: Unesko da skine srpske crkve sa liste, ako namerava da ih preda Kosovu!

Kako kaže, primetan je "neverovatan raskorak" između izjava za međunarodne medije kosovskih zvaničnika u kojima obećavaju punu zaštitu i najnovijih "krajnje diskriminatornih" nacrta zakona o kulturnoj baštini i strategiji na Kosovu, koji daju drugačiju sliku šta vlasti na KiM mogu da učine ako im se dodeli puni status u Unesku.

- Umesto da deluje kao mehanizam zaštite, članstvo u Unesku može lako da postane mehanizam kulturne represije na KiM - upozorio je Janjić podsećajući da su pre nekoliko dana dve srpske crkve obijene.

- Briselski dijalog je suštinski važan proces, čiji je cilj da promoviše poverenje i reši sva prakticna pitanja sa kojima se suocavaju naše zajednice - istakao je Janjić.

- Posebno nas vredaju pokušaji nekih albanskih intelektualaca na Kosovu koji aktivno rade na istorijskom revizionizmu - rekao je Janjić.

Ista poruka, na srpskom jeziku, u vidu pisanog apela, objavljena je i na Fesjbuk profilu i Tviter nalogu igumana Save Janjića.

Tagovi: