03.12.2015.

10:18

Foto:

Vesti

SRBIJA NEĆE UHAPSITI I IZRUČITI HAGU optužene radikale?!

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da će Beograd formalno odgovoriti na nalog Haškog tribunala za hapšenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića da proces protiv njih troje treba objediniti sa presudom protiv Šešelja.

Optuženi, koji su naveli da neće dobrovoljno ići u Hag, terete se da su pretili, podmićivali i uticali na svedoke u slučaju protiv Šešelja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče da se u Vladi Srbije nije razgovaralo o zahtevu Haškog tribunala da troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS bude izručeno zbog optužbi za nepoštovanja tog suda.

TROJE RADIKALA NA METI HAGA! Hoće da hapse Radetu, Jojića i Ostojića!

ŠEŠELJ OPET RATUJE S HAGOM! Tribunal ne može da hapsi moje saradnike, Srbija ne sme da ih izruči!

Vulin je dodao da će Vlada Srbije postupati odgovorno i u skladu sa zakonom, nakon što "vidi" zahteve Haškog tribunala.

Haški tribunal optužio je Vjericu Radeta, Petra Jojića i Jovu Ostojića za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

Optužnica je podignuta u decembru 2014, a objavljena je pre dva dana pošto Vlada Srbije nije sprovela nalog za hapšenje koji joj je Tribunal uputio 15. januara.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je u utorak da je nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića bio pod oznakom poverljivosti, a da se po njemu nije postupalo jer se očekivalo da njima bude sudjeno nakon izricanja presude Vojislavu Šešelju.

Tagovi: