25.12.2015.

23:07

Foto:

Vesti

DAVUTOGLU PRED DOLAZAK U BEOGRAD: Ohrabrićemo naše firme da ulažu u Srbiju!

- Kao turski premijer uveravam vas da, sa razvojem pravnog sistema koji je kompatibilan sa slobodnom i kompetitivnom tržišnom privredom, ohrabrujemo i nastavićemo da ohrabrujemo naše firme da više investiraju u Srbiji. Međutim, naše firme koje su često i deo multinacionalnih partnerstava investiraće samo ako postoji povoljna, efikasna i fer klima za investiranje - kazao je Davutoglu u intervjuu za "Danas".

Turski premijer koji u ponedeljak dolazi u posetu Srbiji naglasio je da je potreban zajednički napor naših zemalja na osnovu zajedničkih interesa.

- U svakom slučaju, kao od država na putu ka članstvu u EU to se od nas i očekuje: zajednička odgovornost nam je da uspostavimo funkcionalnu tržišnu privredu i osposobimo se da se borimo sa konkurencijom i tržišnim zakonima - smatra Davutoglu.

- Sa jedne strane, naša vlada će uvek omogućiti turskim kompanijama da traže profitabilne mogućnosti u bilo kom delu sveta. Sa druge strane, vlada Srbije treba da olakša stvaranje poslovne klime koja daje mogućnosti za profit privatnog sektora. Verujem da će članstvo Srbije u STO, takođe, ohrabriti trgovinu i investicije u Srbiji - rekao je turski premijer.

DAVUTOGLU OPTUŽUJE PUTINA: Rusija sprovodi etničko čišćenje u Siriji!

Prema njegovim rečima, u Turskoj postoji veoma pokretljiv i globalno aktivan privatni sektor sa impresivnim preduzetničkim sposobnostima.

- Kako bi ovaj aktivni kapital došao u Srbiju potreban je pravni okvir koji je podsticajan za biznis i obezbeđuje našim firmama da će njihove investicije rasti i napredovati istovremeno otvarajući radna mesta i doprinoseći razvoju Srbije - dodao je on.

Zamoljen da prokomentariše politiku Srbije prema zapadnom Balkan, uključujući i BiH, Davutoglu je ocenio da je region Balkana u periodu preispitivanja subverzivne šeme bilateralnih i susedskih odnosa iz koga su kulminirala bolna iskustva iz devedesetih godina.

- Preispitivanje bilateralnih odnosa i oživljavanje saradnje su dva glavna elementa ovog novog shvatanja. Srbija je predvodnik u tome. Cenimo napore srpske vlade da pokrene i održi približavanje sa susedima u regionu na osnovu konstruktivnog pristupa uspostavljanju dobrih odnosa i unapređenju saradnje. Odnosi između Srbije i Bosne i Hercegovine su strateški važni za budućnost Balkana. Otuda približavanje Beograda i Sarajeva ima moć da ojača ukupnu stabilnost u regionu - smatra turski premijer.

 

Tagovi: