29.12.2015.

22:37

Foto:

Vesti

PREMIJEROV INTERVJU NA TV PRVA: Ivan Ivanović priznao da u Srbiji nema cenzure!

Nakon što je u pustio seriju snimaka sa izjavama predsednika Vlade u kojima se na svoj način šalio na račun premijera, Ivanović je konstatovao:

U januaru novi ministar odbrane

Novi ministar odbrane biće postavljen u januaru 2016. godine, najavio je Vučić. 

On na TV Prva nije rekao ko će na funkciji ministra obrane zameniti Bratislava Gašića, niti tačan datum kad će to biti urađeno.

Gašić će biti smenjen jer je uvredio novinarku b92.

- Kada sam se spremao za ovaj intervju, rodbina, prijatelji su me ispratili kao da ćemo se videti poslednji put, što je mene jako i iznenadilo, pošto verujem, da ovo može slobodno da se radi što na neki način i dokazujem - doslovce je rekao Ivanović i dodao:

- Ja moram da kažem da od mene niko nije tražio da pokažem pitanja koja sam spremio - podvukao je Ivanović, jasno obarajući tezu koju forsira deo javnosti a po kojoj u Srbiji postoji strašna cenzura.

S druge strane, u delu intervjua u kome je sumirao rad Vlade, premijer je istakao da je ponosan na to što su u 2015. godini postavljeni temelji za oporavak Srbije.

Gostujući na TV Prva, srpski premijer je rekao da ti rezultati "nisu dovoljno dobri da bi narod bio srećan", ali da postoji "unutrašnje zadovoljstvo posle završenog posla".

Vučić: Dnevno kontrolišemo investitore kojima dajemo subvencije

Na pitanje da li proverava kompanije koje su subvencionisane, premijer je rekao: 

- Zovu me pogrdnim imenima. Zovu me od Atile do zlikovca, ali nisam lud da im dajemo pare, pa da ne proveravamo da li su uradili ono što smo se dogovorili - rekao je Vučić. 

Vučić je najavio i dolazak dve američke kompanije iz auto-industrije u Novi Sad, sa dve fabrike i ukupno 5.000 ili 6.000 radnih mesta. Kako je rekao, u pitanju su delovi za automobile.

- Uspeli smo da spasemo Srbiju, jer ljudi ovde zaboravljaju u kakvoj smo zemlji živeli i šta je to sa čim smo se uhvatili u koštac. Zadovoljan sam radom, napornim radom, i to je ono što ću da pamtim kada je reč o ovoj godini. Ali, kao što Andrić kaže, unutarnje zadovoljstvo je značajnije od priznanja i nagrada - istakao je premijer.

Premijer je najavio da će sledeće godine države pokušati da nađe partnera za kupovinu Luke Bar, što je, kako je objasnio, važno zbog industrijalizacije zemlje ali i rada Železare Smederevo.

- Mislim da možemo da kupimo i Luku Bar i tome sam razgovarao i sa premijerom Kine Li Kećjang, jer mi ne želimo nikakvu vrstu neprijateljskog preuzimanja. Želimo da to radimo po tržišnim uslovima, želimo da budemo vlasnici Luke Bar i mislim da političkih problema neće biti, a ako nađemo partnera neće biti ni finansijskih - rekao je premijer.

VELIKI USPEH SRPSKE PRIVREDE! Elektromreža Srbije kupila deo Elektroprenosa CG!

Prema njegovim rečima, velika je stvar završetak radova na rehabilitaciji i izgradnji infrastrukture u zemlji, jer je to ono što je važno za investitore.

Nećemo prodavati zemlju strancima

Govoreći o poljoprivredi, premijer kaže da Vlada Srbije neće prodavati zemlju, ali će je davati u dugoročan zakup onima koji će da nam daju milion, milion i po svinja i koji će to da rade sa građanima Srbije, dakle, da rade sa kooperantima.

- Ubucuće svi ćevapi, sve to što vam se prodaje po Nemačkoj ili Moskvi biće označeno da je napravljeno u Srbiji. Imaćemo ogroman rast posle ne znam koliko godina u poljoprivredi - rekao je premijer i ispričao. 


On je ponovio plan da za nepune tri godine, do aprila 2017, bude izgrađeno više puteva nego u periodu od 1968. do 2014.

To je slučaj i sa železnicom, završićemo Koridor 10, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru, i Koridor 11, od Čačka do Preljine, i to su za nas veoma važne stvari, rekao je premijer.

On je podsetio na kupovinu gotovo 11 odsto elektroprenosnog sistema Crne Gore, te primetio da se, ekonomski, polako širimo u regionu.

Govoreći o poreskim prihodima, Vučić je rekao da "nikada nije zadovoljan" naplatom poreza i da "uvek može bolje".  

printscreen

Vučić je istakao i da je za 7 od ukupno 17 preduzeća u restrukturiranju nađeno rešenje, a da "ćemo sa još deset preduzeća nastaviti da se mučimo". 
 

Pomozite da privatizujemo Zvezdu, Partizan...
 

Vučić priznao je da ne zna kako da privatizuje fudbalske i košarkaške klubove u Srbiji i pozvao građane da mu u tome pomognu.

- Iz sveg srca želim da se oporavi FK Partizan, evo, kupite. . . , Ko god hoće neka kupi, ko hoće da uloži svoj novac - rekao je premijer i dodao "ja ne znam kako to da uradim, a oni svi troše naše pare". 

Zato je potrebno privatizovati Telekom, rekao je, jer strance baš briga ko će šta da piše po novinama.

- Ne kažem da su Srbi manje sposobni, ali postoje stvari gde pritisak nismo u stanju da izdržimo", naveo je i podsetio na to o čemu se sve pisalo - da Vučić hoće da uzme pare od prodaje Telekoma.

 

Najveći problem je RTB Bor, rekao je Vučić za Prvu tv, dodajući da vlada traži strateškog partnera, ali da niko sad ne može da pomogne, jer se svuda u svetu, zbog niske cene bakra, zatvaraju rudnici.

Vučić je rekao da RTB Bor već četiri meseca nije platio struju, ali da vlada ne može da zatvori to preduzeće, jer će veliki broj radnika ostati na ulici. 

- Ne možemo da izbacimo radnike Bora na ulicu, da ugasimo istočnu Srbiju, da nam niko ne živi tamo - upitao je Vučić. 

Vučić je rekao i da će od zamenika premijera Rusije Dmitri Rogozina u januaru, prilikom njegove posete Srbiji, tražiti da ruska armija kupi gas maske srpskog Trajala. 

- Obavezali smo se da sprovodimo teške reforme - rekao je premijer na pitanje na šta se Srbija obavezala otvaranjem poglavlja sa EU i dodao da nas čekaju teške odluka oko Kosova.

Premijer je naveo da Srbija još uvek nema kandidata za mesto generalnog sekretara UN.

- Ali kada ga Srbija bude imala, taj će imati 70 odsto šanse da pobedi - podvukao je premijer.

Tagovi: