16.01.2016.

22:22

Foto:

Vesti

NEĆE DA BUDU SABIRNI CENTAR! Hrvatska razmatra ponovno zatvoranje granica!

Govoreći o mogućim potezima nove hrvatske vlade nakon što u Nemačkoj jačaju pritisci na kancelarku Angelu Merkel da odustane od politike "otvorenih vrata" prema izbjeglicama, Miro Kovač je u Dnevniku HTV-a rekao da ukoliko Slovenija i Austrija zatvore granice, da će to morati da učini i Hrvatska, što će izazvati domino efekt pa će to da učini i Srbija prema Makedoniji.

- Hrvatska će morati da bude vrlo oštra i efikasna i moraće da koristi vojsku kako bi zaštitila granice - odgovorio je Kovač.

Na pitanje razmatra li se i podizanje žičane ograde, Kovač kaže da u saborskoj većini još nije zauzet stav o i da će nova Vlada brzo zauzeti stav prema izbegličkoj krizi.

Ocenjuje da je Vlada u odlasku posvađala Hrvatsku sa susedima i da nije pokazala efikasnost. Dodaje da će nova hrvatska vlada sa susedima biti u kooperaciji, a ne u konfrontaciji.

- Bude li potrebno zatvoriti granice, razmotrit ćemo i njihovu fizičku zaštitu i nova hrvatska vlada će morati tome da pribegne" -kaže Kovač.

BLOKADA EU: Srbija obaveštena o zatvaranju granica Austrije i Slovenije!

Na pitanje o angažovanju Oružanih snaga, kaže da je i to moguće uz prethodne zakonske izmene. 
Kovač je kategorički otklonio mogućnost da Hrvatska postane zona čekanja i sabirni centar. 

- Postoje naznake da bi Austrijanci u nekoliko narednih dana mogli da zatvore granice, a nakon toga bi to mogli da učine i Slovenci, pa postoji opasnost da oni koji budu prolazili kroz Hrvatsku, ovde "zapnu" i tu ostanu - upozorava Kovač.

Naglašava da Hrvatska ne može dugoročno da bude sabirni centar Evropske unije, jer ti ljudi ne žele da budu u Hrvatskoj.

EU LICEMERI! Traže da Srbija na silu zadrži 30.000 izbeglica!

- Potrebno je rešenje koje će uključiti sve članice Evropske unije, posebno na tzv. balkanskoj ruti, ali dok to ne profunkcioniše, moraćemo da imamo nacionalno rešenje - ističe Kovač.

STEFANOVIĆ: Očekujem jasan stav EU o migrantima!

Tagovi: