25.01.2016.

12:59

Foto:

Vesti

NIKOLIĆ: Deca da se rađaju sa srpskim kodom!

Nikolić je u temelj, sa studentima doktorskih studija Medicinskog fakulteta kragujevačkog univerziteta, i budućih istraživača u centrima, položio vremensku kapsulu sa porukom "Što čovek započne, nek'' Bog ne ospori".

U okviru Centara izvrsnosti biće izgrađeni Centar za istraživanje matičnih ćelija, za molekulska i celularna istraživanja, za farmaceutska i farmakološka istraživanja, zatim za funkcionalno istraživanje, za morfološka istraživanja, za klinička i epidemiološka istraživanja, za istraživanje u stomatologiji, Vivarijum, kao i Banka matičnih ćelija.

Nikolić je u obraćanju istakao da će centri, a posebno onaj za istraživanje matičnih ćelija, sačuvati najbitnije i najlepše karakteristike srpskog naroda.

Kako je dodao, parovi koji ne mogu da imaju decu, često idu u inostranstvo po pomoć, a to rešenje treba da bude ovde.

- Deca treba da se rađaju ovde, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom - poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije je zahvalio svima koji su omogućili da započne izgradnja centara, jer će od toga naša deca imati koristi.

- Sve što radimo, radimo za našu decu - podvukao je Nikolić.

Objekat, površine 11.500 kvadratnih metara, vredan je 14 miliona evra, a gradi se iz sredstava kredita Evropske investicione banke, dok Kragujevac učestvuje u finansiranju sa 40 miliona dinara.

Predviđeno je da centri budu izgarđeni do aprila naredne godine.

Kamen temeljac osveštao je episkop šumadijski Jovan, koji je istakao da će izgradnja centara i istrazivački rad u njima biti na opštu korist svih nas.

Bivši rektor kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević, koji je 2009. godine potpisao Ugovor o izgradnji, kazao je da je izgradnja centara ispunjenje datog obećanja i da je to, uz izgradnju stanova za mlade istraživače, jedan od dva strateška cilja.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, rektor Nebojša Arsenijević, studenti doktorskih studija i građani.

Centri izvrsnosti imaće i ulogu naučno tehnološkog parka, kao baze razvoja Srbije.

Nakon polaganja kamena temeljca, Nikolić je posetio i kompleks Kneževog arsenala, koji je revitalizovan pod pokroviteljstvom predsednika države.

U kompleksu Kneževog arsenala će, nakon što je uknjižen na Grad Kragujevac, do kraja 2017. svoj prostor, nakon 14 godina, dobiti studenti Odseka za primenjene umetnosti i Odseka za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta.

Tagovi: