29.01.2016.

20:14

Foto:

Vesti

ODLAZEĆI AMBASADOR SAD PODRŽAVA VANREDNE IZBORE! Kirbi: Srbiji sada treba snažna i stabilna vlada!

 

 

Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku premijera Aleksandra Vučića da raspiše vanredne parlamentarne izbore, potvrdio je ambasador Majkl Kirbi, kom je juče istekao mandat i danas odlazi iz Srbije.

KIRBI: Odlazim iz Srbije tužan, ali optimističan!

Kirbi je objasnio da je našoj zemlji na početku pregovora s EU potrebna "snažna, stabilna i efikasna Vlada", koja će moći da prođe kroz svih 35 pregovaračkih poglavlja.

Srbija i Evropa

Američki diplomata je u intervjuu za "Danas" ocenio da je vidljivo mnogo toga što je Vlada učinila da unapredi život građana Srbije na praktičan način:

VUČIĆ I KIRBI: Srbija i SAD se bolje razumeju!

- Drago mi je što i Srbija i Evropska unija smatraju da je Srbija na putu ka EU. Otvaranje poglavlja je ogroman korak napred. Što se mene tiče, Srbija je uvek bila evropska zemlja, u njenom središtu... Jedna od stvari koje sam naučio o starom Rimu jeste da su se rimski carevi rađali u Srbiji. Mi, luckasti Amerikanci, mislili smo da su rimski carevi iz Rima. Ispostavilo se da je četvrtina njih rođena u Srbiji.

print

Govoreći o prolećnim vanrednim izborima, Kirbi je ocenio "da ima smisla što su sada izbori".

- Vlada Srbije mora da bude snažna, stabilna, efikasna u pronalaženju kroz svih 35 poglavlja sa EU. Moj utisak je da će građani odlučiti da ostanu na evropskom putu, 24. aprila ili kada god - dodao je Kirbi.

AMBASADOR KIRBI: Vanredni izbori u Srbiji imaju smisla!

Ovakva podrška ambasadora SAD premijeru Vučiću i njegovoj odluci da ide na vanredne izbore nije iznenadila stručne sagovornike Informera. Analitičar Boško Jakšić smatra da ona dolazi u pravom trenutku.

- Sjajan diplomatski potez. Kirbi ne želi da njegov naslednik ima bilo kakav konflikt i neraščišćen odnos. Osim toga, svestan je da su odnosi Srbije i SAD poslednjih godina u usponu najviše zahvaljujući Vučićevim naporima. Zato ovo može da se tumači i kao podstrek za još bolju saradnju - naglašava Jakšić, dodajući da "jaka vlada" o kojoj govori Kirbi znači da su pred Srbijom brojni izazovi:

print

- Kirbi zna da vlada s velikom podrškom birača može da prođe kroz poglavlja EU i pregovore s Prištinom.
I profesor FPN Ivo Visković ocenjuje da Kirbi pruža podršku Vučiću jer je to stav Amerike.

NIKOLIĆ I KIRBI: Želja za mir i stabilnost u regionu!

- U prethodnih šest meseci nekoliko funkcionera SAD iznelo je slično mišljenje, pa verujem da Kirbijev stav dele i administracija u Vašingtonu. Ovde je, naravno, reč i o kurtoaziji jer odlazeći ambasador ne želi da pravi probleme - podvlači Visković.

Žele partnerski odnos

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku uveren je da SAD žele partnerske odnose sa Srbijom.
- Jasno je da im za saradnju treba neko ko će imati kredibilitet. Kad Kirbi govori o tome da nam treba jaka vlada, sigurno ne misli da je dosadašnja bila slaba, već želi da istakne važnost toga da se još odlučnije krene u reforme i evrointegracije - zaključuje Đukanović.

Tagovi: