01.02.2016.

12:16

Foto:

Vesti

(VIDEO) KORIDOR 11! Vučić se provozao novim autoputem od Ljiga do Preljine!

Premijer je prošao zajedno sa novinarima tim autoputem, a u autobusu su bili i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov.

Vučić će, nakon obilaska prisustvovati probijanju desne cevi tunela "Savinac" dužine 270 metara na Koridoru 11, u blizini Takova, čime je završeno probijanje svih tunela na deonici Ljig-Preljina.

Leva cev Savinca u dužini od 270 metara je probijena u septembru 2015. godine, a radove izvodi domaće preduzeće Planum.

Tanjug

Probijanjem tunela Savinac povezana je kompletna deonica u dužini od 40 kilometara. Ugovorena vrednost trunela Savinac je 9,85 miliona evra.

Deonica Ljig - Preljina je duga oko 40 km i već je završeno oko 35 km autoputa, a zvanični rok za završetak autoputa od Ljiga do Preljine je 25. avgust 2016.

Informer

Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata - pet tunela: Golubac, Veliki Kik, Savinac, Šarani i Brđani, kao i 66 mostovskih konstrukcija od koji je završeno 65.

Takođe, 46 potpornih zidova ukupne dužine oko 6,1 km i 28 zaštitnih zidova od buke ukupne dužine oko 7,3 km.

Glavni izvođač radova na toj deonici je firma Azvirt iz Azerbejdžan, a radovi vredni 308 miliona evra finansiraju se azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona, dok je preostali novac obezbedila Srbija. Osim ove firme na toj deonici angažovana je 101 srpska firma u ulozi podizvođača dobavljača i kooperanata.

Informer

Na trasi je predviđena izgradnja dve petlje: Takovo i Preljina, kao i tri odmorišta.

Projektnu dokumentaciju izradili su Saobraćajni institut CIP za deonicu Takovo-Preljina i Institut za puteve za deonicu od Ljiga do Boljkovca i od Boljkovca do Takova.

Na deonici Ljig - Preljina dnevno je na radovima angažovano oko 110 radnika.

Tagovi: