11.02.2016.

13:49

Foto:

Vesti

VUČIĆ: Hag mora da objasni zašto je pustio da Tolimir umre i zašto mu nije dozvolio da se leči!

- Život gospodina Zdravka Tolimira daleko je važniji od svih zahteva Haškog tribunala i to je ključno pitanje, a ne da li je neko vršio uticaj na svedoke - rekao je danas premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Neko mora da nam pruži odgovor na pitanje zašto je čovek umro u pritvoru, naveo je Vučić i dodao da je njegov odgovor Hagu na jučerašnji odnos prema našem predstavniku na suđenju:

- Gospodo, gospodine Ori, i svi u Haškom tribunalu, naučite da postujete Republikeu Srbiju, a onda ćemo da nastavimo razgovore u skladu sa zakonima Srbije.

Primetivši da je neshvatljivo da do danas Vlada Srbije nije dobila odgovor na zahtev da se Tolimir pusti na lečenje, a da je u međuvremenu umro, Vučić je poručio da niko neće ponižavati Srbiju, pa ni Haški tribunal.

Izbore ćemo raspisati na vreme!

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da sve obaveze moraju biti završene do 2. ili 3. marta da bi izbori bili raspisani na vreme.

- Sve obaveze ćemo morati da završimo najkasnije do 2. ili 3. marta, jer je predsednik na putu u poseti Ruskoj Federaciji od 5. ili 6. marta, da ne bismo kasnili sa raspisivanjem izbora. Znači sve pre toga, do 2. ili 3. marta, moramo da završimo. To su rokovi za sve - rekao je Vučić novinarima, upitan kad će biti donet Zakon o javnim preduzećima.

Rekao je da očekuje mnogo od tog zakona, odnosno da se konačno uvede red u javna preduzeća.

- Ja još nisam sasvim zadovoljan - poručio je.

Kako je rekao, u slučaju troje radikala koje potražuje Tribunal, radi se o "malim" delima, za koje su predviđene kazne od nekoiko meseci, jer to nisu ratni zločini, a, s druge strane, onako nepoštovanje prema Srbiji koje je iskazano juče, to je neshvatljivo i nedopustivo.

- Haškom tribunalu poručujem da mora da nauči da poštuje Srbiju - rekao je Vučić i dodao da je život generala Tolimira važniji od svih zahteva Haškog tribunala.

- Nije ovo prvi slučaj. Za Mileta Mrkšića smo tražili da ga puste na lečenje i oni nisu ništa odgovorili. Čovek je nešto kasnije umro. Isto se dogodilo sa gospodinom Tolimirom - istakao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, Srbija ispunjava sve obaveze prema Tribunalu, ali traži poštovanje kao suverena država.

- Ponašaju se bahato, a ne odgovaraju zašto su pustili da Tolimir umre u zatvoru - poručio je Vučić.

Tagovi: