29.02.2016.

07:15

Foto:

Vesti

SKUPŠTINA: Sednica završena, glasanje u podne!

Poslanici su radili jutros do nešto posle tri sata, a o tom, kao i o Predlogu zakona o opštem upravnom postupku i o izmenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, izjasniti u podne.

Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, a predviđa da se sve zarade obračunavaju na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata, kako bi se ostvario princip "jednaka plata za jednak rad".

Raspon koeficijenata će se, kako je navedeno, definisati posebnim zakonima, čije se donošenje očekuje nakon usvajanja ovog takozvanog krovnog propisa. Predviđeno je i da postoji osnovna plata, koja se dobija množenjem osnovice i koeficijenta, koeficijenti će biti utvrđeni pratećim propisima, ali se osnovica određuje svake godine u skladu sa budžetom Republike za narednu godinu.

Za ceo javni sektor će, kako je navedeno, biti utvrđena jedinstvena osnovica i to zakonom o budžetu za svaku godinu, ali i uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta.

Kada je u pitanju Predlog zakona o opštem upravnom postupku, predložena rešenja podrazumevaju da državni organi i organi lokalne samouprave više neće od građana moći da traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, jer će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti.

Građani će, kada zakon bude usvojen, biti oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac.

Izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije je predloženo da Vršac, Kikinda i Pirot dobiju status grada. Sa završetkom ove sednice biće završen i period vanrednog zasedanja, budući da od 1. marta počinje prolećno zasedanje.

Tagovi: