01.03.2016.

22:32

Foto:

Vesti

VUČIĆ: Sa Srbijom nema igre i šale - ili ćemo ići napred u budućnost, ili ćemo da propadnemo i nestanemo!

- Vlada će u naredna dva dana poslati argumentovano i obrazloženo pismo predsedniku države, a on će odlučiti o datumu izbora - rekao je Vučić.

Kako je objasnio, pred Vladom Srbije sada su tri ključna pitanja.

- Prvo je: kako napred i kuda dalje? Drugo je šta je cilj u narednom periodu i može li da se ostvari. Treće je sagledavanje političke scene. Najvažnije je da postignemo jedinstvo - objasnio je premijer i dodao da se na izbore i odlučio kada je video da to jedinstvo ne postoji.
 

- Suština je da za četiri godine postignemo evropski standard - podvukao je premijer i istakao da će raspisivanje izbora biti u skladu sa procedurom. 

Vučić: Žilavo se borimo za Železaru i za RTB Bor 

- Žilavo se borimo za Železaru Smederevo i za RTB Bor - poručio je Vučić. 

Vučić je za RTS rekao da pitanje Železare nije lako za rešavanje, jer je u suprotnom američka kompanija svojevremeno ne bi ostavila za dinar i ne bi oni koji su vladali ranije ostavili pustoš u toj fabrici.

Železara, prema njegovim rečima, nije bila profitabilna, ne zato što su ljudi u njoj nesposobni i što je neko loše radio, već što je cena čelika na svetskom tržištu pala.

- Da je cena ostala ista bili bismo profitabilni, ali na to ne možemo da utičemo - rekao je Vučić, dodajući da se Vlada Srbije bori za 5.000 radnika u Železari, ali i za 5.000 njihovih kooperanata.

Navodeći da stranka koju vodi više neće imati takvu većinu kakvu je imala, Vučić je rekao da je spreman da rizikuje mnogo, jer je u pitanju budućnost Srbije, koja je važnija od bilo koga pojedinačno. 

- Suština je u tome da sam shvatio da smo uspeli jer smo imali disciplinu, bili ujedinjeni, a danas ne vidim da svi imamo iste ciljeve, već imamo različite i hoću da te ciljeve iznesemo pred građane - obrazložio je Vučić.

Bez kompromisa

On je građanima koji će izaći na "veliku demokratsku utakmicu" poručio da neće praviti kompromise zarad ostanka na vlasti.

- Nema kompromisa sa budućnošću Srbije. Ne pada mi napamet da sarađujem sa desničarskim strankama koji neće da budu na evropskom putu, niti sa onima koji kažu da Rusima moramo da uvedemo sankcije - rekao je Vučić.

printscreen

Odgovarajući na pitanje da li će ostati partner sa socijalistima, Vučić je rekao da ima vremena da se o tome dogovori.

Obaveza mi je rad, makar "iskakao iz frižidera"

Premijer Aleksandar Vučić našalio se na sopstveni račun, rekavši da "iskače iz frižidera", ali je istakao da smatra svojom obavezom pun angažman i najmarljivije obavljanje svog posla.

- Znam da mi zameraju što se previše pojavljujem na televiziji..znam, što kažu klinci, da ''iskačem iz frižidera''-  rekao je premijer za RTS i dodao da je to i bila moja namera i želja da najmarljivije radi svoj posao. 

- Ali ni sada nam nisu bili potrebni, ali smo ih želeli za partnere - kazao je premijer.

Ponosan koliko je puteva napravljeno

Premijer je podvukao da je ponosan na to koliko je puteva napravljano za vreme mandata aktuelne vlade.

Vučić je za RTS pojasnio da će građani Srbije od Beograda do bugarske granice i od Subotice i Šida do granice sa Makedonijom imati svo vreme autoput, pa i kroz Grdeličku klisuru.

Najavio je da će uskoro da otvori deonicu Grabovnica-Grdelica, u dužini od 5,8 kilometara, da ostaje još 28 kilometara kroz klisuru i 8,5 na deonici Levosoje-Srpska kuća. 

Kako kaže, nešto veći problemi postoje oko Dimitrovgrada, ali da će i to sve biti završeno.

- Sve to kad radite i gradite, onda vidite da na jednom mostu ili tom delu pri mostu jedan od izvođača, a još mu nisu istekli rokovi za ispravlanje svega, na 479 metara ima nekoliko rupa, ej pa to nije auto put, pa to su sve rupe - rekao je Vučić.

O Hagu: Brinuću o građanima i poštovati zakon 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom zahteva Haškog tribunala za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke, da je njegov posao da brine o građanima Srbije i poštovanju zakona, i da će se u skladu s tim ponašati.

Vučić jerekao da je Vlada Srbije dobila više naloga iz Haga, kao i odgovor predsednika Tribunala Teodora Merona, ali da u njemu ne piše zašto Zdravko Tolimir nije pušten na slobodu.

- To je ključno pitanje. Iako je dobio garancije Vlade Srbije, iako smo upozorili Haški tribunal da moraju da ga puste, da ćemo da ga vratimo. Čovek je mrtav. Niko ne kaže da su ga ubili, već da je trebalo da ga puste na slobodu, da ima bolje lečenje i bude sa svojom porodicom - rekao je Vučić.

Poručio je da je ponosan na to koliko je puteva napravljeno za vreme njegovog mandata.
 

- Ja sutra mogu da odem, ali će svi morati da kažu da su ti autoputevi izgrađeni za vreme vlade koju je vodio Vučić. Baš me briga da li ćete da vičete Vucicću pederu, Vučiću magarče ili kako god hoćete, to je u ovo vreme izgrađeno i to u najteže moguće vreme, u vreme poplava, finansijske konsolidacije... - rekao je Vučić.

O pravosuđu i Siniši Malom

Govoreći o pravosuđu, on je naveo da nedostaje efikasnosti u tom sistemu.

- Mislim i na presudu Miroslavu Miškoviću. Tajkuni ne upravljaju Srbiju, ali ono na šta nisam ponosan je što nema mnogo presuda. Nisam bio zatečen što je Siniša Mali bio kod Miškovića, to je njegov posao. Bio sam zatečen bliskošću koju sam video za tim stolom. Zašto on mora da pije viski sa Miškovićem. Ipak, Mali je za mene najuspešniji gradonačelnik - naveo je Vučić.

O migrantskoj krizi

Kada je reč o migrantskoj krizi, Vučić je naveo da ne očekuje velike probleme na teritoriji Srbije i naglasio da Srbija mora ostati na evropskom putu.

- Važno nam je da uvedemo pravila EU, ne samo pristupanje. Važno je da budemo na evropskom putu budemo zbog investiotra. Oni koji govore da nam nije potreban taj put, su neodgovorni. Ne znam koji su to drugi planovi niti alternative. Uprkos dobrom odnosu sa Rusijom, nisam spreman da žrtvujem evropski put Srbije - rekao je Vučić.


Nećemo u NATO

Premijer je istakao da nikakvog referenduma o NATO neće biti, jer Srbija nije ni izrazila želju da pristupi toj vojnoj alijansi.

- Srbija neće u NATO, već da hoće da bude vojno neutralna - istakao je Vučić.

Za sporazum koji je nedavno ratifikovan u republičkom parlamentu kaže da nije sporan, da je reč o tehničkom sporazumu, koji je potpisan 2006. godine, a koji su potpisali "veliki rodoljubi koji bi da bace Srbiju u prošlost i koji danas sole pamet".

- Nismo ništa loše uradili, radili smo najbolje za našu zemlju - istakao je premijer.
 

printscreen

Međutim, dodao je, "krenula je histerična kampanja koja treba Srbiju da podeli.

- Naša poltika je - mi volimo Srbiju, poštujemo SAD i Rusiju, idemo u EU, ali volimo Srbiju iznad svega - apostrofirao je predsednik Vlade.

Rešenje za brojne izazove

Sumirajući rezultate rade Vlade na čijem je čelu, premijer se osvrnuo na brojne probleme i izazove sa kojima se zemlja suočila.

 

- Ne postoji ništa lepše nego da čovek radi za svoju zemlju. Za 22 meseca uspeli smo Srbiju da stabilizujemo. Bili smo pred bankrostvom, suočili smo se sa katastrofalnim poplavama, imali smo ogroman deficit, počela je migrantska kriza, suša, nestabilnost u regionu, nema problema koji nas je zaobišao. Sve smo to uspeli da sredimo - naveo je Vučić i dodao:

 

- Iz ekonomije koja je bila u minusu napravili smo ekonomiju koja je u usponu. Uspeli smo da sačuvamo regionalnu stabilnost. Odbranili smo vitalne nacionalne interese. Nismo u SB UN proglašeni kao genocidni narod. Pobedili smo i u Carinskom ratu sa Hrvatskom, pobedili smo u UNESKU - istakao je Vučić u uvodu emisije.

EVO KOJI SU KORACI DO VANREDNIH IZBORA: Vučićev predlog, pa Nikolićeva odluka

VUČIĆ: Ti što tvrde da ću da otkažem izbore jer sam se uplašio, uskoro će da vide koliko sam se uplašio!

VUČIĆ PORUČIO "GROBARIMA": Država je više pomogla Partizanu nego Zvezdi!
 

Tagovi: