16.03.2016.

21:10

Foto:

Vesti

(FOTO) PRINC ČARLS NA VEČERI KOD PREMIJERA: Vučić u Domu garde priredio prijem za kraljevski par!

Večeri u Domu garde, na kraju prvog dana posete britanskog prinčevskog para Srbiji, prisustvovali ministri u vladi Srbije, zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života i predstavnici diplomatskog kora.

Informer

Vučić će, kako je ranije najavljeno, princu od Velsa pokloniti ikonu Belog anđela, a reč je o replici čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svetske baštine UNESKO i nosi Prvu kategoriju zaštite.

Ova replika rađena je u ikonopisačkom ateljeu ženskog manastira Sv. Vaskrsenja Hristovog u Kaću, u Eparhiji bačkoj i tradicionalno je obložena 24-karatnim zlatnim listićima i finalno ukrašena srebrnim filigranom prizrenske škole, preneli su beogradski mediji.

Informer

Princ od Velsa i vojvotkinja od Korvnvola doputovali su danas u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, u okviru šire posete regionu. 

Informer

Princa Čarsla, koji je došao u Beograd posle 37 godina, i njegovu suprugu na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, u prisustvu garde i uz tradicionalne srpske običaje - pogaču i so.

Informer

Članove britanske kraljevske kuće Vindzor potom su u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu primili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica. 

Informer

Nikolić i princ Čarls su razgovarali o dugogodišnjem savezništvu dveju zemalja, iskovanom u dva svetska rata, trenutnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih republika.

Informer

Predsednik Srbije i princ od Velsa su položili vence kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta, odajući poštu iskušenjima i žrtvama, vojnicima, ali i građanima Srbije i Velike Britanije, tokom dva svetska rata.

Informer

Princ Čarls sastao se i sa srpskim patrijarhom Irinejom, a prethodno je kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim verama, učestvovao u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Konaku knjeginje Ljubice.

Informer

Pre toga su Čarls i vojvotkinja od Kornvola prošetali Kalemegdanom, a britanski princ je posetio i Hram Svetog Save, čija istorija, takođe, povezuje narode Velike Britanije i Srbije, dok je vojvotkinja od Kornvola posetila Dom za decu u Zvečanskoj ulici, gde joj je predstavljen projekat "Porodični saradnik" koji zajednički sprovode Ministrastvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNICEF i Novak Đoković Fondacija.

Obilazak dizajn inkubatora "nova iskra" bio je prilika za razgovor ministra Srđana Verbića s princom od Velsa. 

Informer

Princ od Velsa bio je danas gost princa Aleksandra i princeze Katarine Karađorđević u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Informer


Drugog dana posete princ Čarls i njegova supruga Kamila boraviće u Novom Sadu, a za četvrtak je predviđeno i jedino javno obraćanje princa od Velsa, i to na prijemu u Skupštini Srbije. 
 

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO) POGAČA I SO ZA KRALJEVSKI PAR: Stigao Princ Čarls, na aerodromu ga dočekao premijer Vučić!

BUDUĆI KRALJ BRITANIJE U POSETI SRBIJI: Princ Čarls posle Belog dvora, na večeri kod Vučića!

VUČIĆ ZAHVALIO PRINCU ČARLSU: Podrškom projektu "Porodični saradnik", zajedno gradimo bolju budućnost!

(FOTO) VUČIĆ DARUJE VOJVOTKINJU: Premijer Srbije spremio na poklon šumadijsku nošnju!

Tagovi: