20.03.2016.

23:51

Foto:

Vesti

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Jedino Hrvatska nije dala saglasnost za poglavlje 23!

- Ukoliko bi uskoro dali saglasnost i oni, onda bi sve procedure u vezi s pripremom za otvaranje poglavlja na radnim telima Evropske komisije mogle da budu završene na vreme, kako bi međuvladina konferencija za otvaranje poglavlja 23 i 24 bila održana do kraja holandskog predsedavanja, odnosno do kraja juna - rekla je Joksimović za list "Danas".

- Što se tiče (hrvatskih) zahteva, mislim da ako postoji iskrena namera i dobra volja da se bilateralna pitanja rešavaju mimo metode opstrukcije pregovora bilateralnim pitanjima, to će biti dobar signal. Ako ne, dodatno ćemo opteretiti odnose, što mislim da nikome nije potrebno - rekla je ona.

VUČIĆ PORUČIO HRVATIMA: Nećemo da pokazujemo svoju snagu, samo nas ostavite na miru!

- Videćemo kako će Hrvatska odlučiti, a mi pažljivo pratimo poruke koje stižu. Meni je kao nadležnom ministru važno da smo mi uradili sve što je trebalo za otvaranje poglavlja, što je prepoznato od svih drugih država članica - kazala je Joksimovićeva.

Ona nije precizirala do kada je krajnji rok da Hrvatska da svoju saglasnost, a na pitanje mogu li ostale zemlje EU da utiču na Zagreb i hoće li se ona obratiti EU povodom ove situacije, ministarka je odgovorila da je Srbija u stalnom kontaktu sa svima iz EU, kao i sa članicama.

- Naravno, druge zemlje mogu do izvesne mere da utiču, ali stvar je svake pojedinacne države, u ovom slučaju Hrvatske, kakvu će poziciju da zauzmu. Nadam se da ce Hrvatska u duhu regionalne saradnje i iskrene podrške evropskim integracijama Srbije dati saglasnost na poglavlje 23. Ali, kako god, mi smo ozbiljan kandidat i radimo sve ovo pre svega u interesu naših gradana i reformi - istakla je Joksimovićeva.

Tagovi: