25.03.2016.

23:36

Foto:

Vesti

KARADŽIĆ U SRPSKOM ZATVORU? Postoji mogućnost da se Radovanu olakša služenje kazne!

To se čini posle procene kapaciteta u državama sa kojima Tribunal, posredstvom Ujedinjenih nacija, ima potpisane ugovore.

Srbija može da potpiše ugovor o prihvatanju osuđenika iz Haškog tribunala na odsluženje kazne samo sa Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su osnivač tog Suda.

- Radovan Karadžić nije državljanin Srbije, pa bi Srbija mogla da konkuriše da on izdržava kaznu ovde- objašnjava za Sputnjik Dragoljub Ognjanović, haški advokat. 

On dodaje da je teško poverovati da bi tako nešto bilo odobreno, ali, kako kaže, u nekom trenutku, kada taj Sud bude okončao svoj rad, tada bi Srbija trebalo da preduzme sve aktivnosti u tom pravcu. 

- Karadžićeva presuda još nije pravosnažna, a dok to ne postane moglo bi da prođe i više od godinu dana- naglašava Ognjanović. 

On objašnjava da prema proceduri u Haškom tribunalu komisija, procenjujući kapacitete u državama sa kojima Tribunal, posredstvom Ujedinjenih nacija, ima potpisane ugovore odlučuje o tome ko, gde, u kojem zatvoru, koje države izdržava kaznu. 

- To je nešto što se čuva u strogoj tajnosti i što se zna tek onoga trenutka kada se obelodani odluka o tome gde će osuđenik izdržavati kaznu. Na tu odluku niko ne može da utiče. Vrlo često i do samog trenutka odlaska ni sam osuđenik ne zna ništa“, navodi Ognjanović. 

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je krivim po 10 od 11 tačaka optužnice pred Haškim tribunalom i osuđen na 40 godina zatvora.

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) HAG NEMA MILOSTI ZA SRBE! Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora!

ADVOKAT ROBINSON: Karadžić je razočaran, žaliće se na presudu!

KAKO JE HOLBRUK PREVARIO KARADŽIĆA: Sporazum sa garancijama Radovanu, nestao bez traga!

REAKCIJE NA PRESUDU KARADŽIĆU: Čeda i Kandićka likuju, Matija Bećković tvrdi: To je smrtna kazna!

Tagovi: