06.05.2016.

08:40

Foto:

Vesti

ĐURIĆ: Ne zanimaju nas odluke kosovskog ustavnog suda!

Ðurić je za RTS primetio da poslednjih dana pljušte nagrade za Prištinu u vidu različitih međnarodnih pohvala, a da niko ne pominje primenu sporazuma o Zajednici srpskih opština.

ZSO će, kako je istakao, biti formirana u skladu sa postignutim sporazumom, a ne u skladu sa odlukama bilo kakvog izmišljenog ili pokrajinskog organa.

- A toliko je bilo reči upravo od strane raznih međunarodnih zvaničnika da ne može biti napretka u evropskim integracijama bez sprovođenja sporazuma. Niko se ne brine o primeni sporazuma. Put u normalizaciju vodi isključivo preko stvaranja ZSO i to je jedini put da dijalog Beograda i Prištine funkcioniše - rekao je Ðurić, nakon što je juče predstavnica EU Federika Mogerini izjavila da ZSO neće biti paralelna struktura vlasti i da "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova".

Za Srbiju, kako je istakao, put u normalizaciju odnosa vodi isključivo preko stvaranja ZSO.

Govoreći o izjavi komesara EU za migracije i unutrašnja pitanja Dimitrisa Avramopulosa da će, nakon donošenja preporuke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, biti priznati samo kosovski pasoši, Ðurić je rekao da će Srbija zvanično zhatevati od EU da ta odluka važi za sve naše građane na Kosovu i Metohijhi i da je neprihvatljiva diskrimnacija takve vrste.

Povodom odluke da Kosovo postane član UEFA, Ðurić je naveo da će Srbija nastaviti borbu protiv tih, kako je rekao, separatističkih tendencija.

- To je golo pravno nasilje i pravna sila... Naša poruka je držite politiku dalje od sporta, ovo je gaženje Statuta UEFA i kršenje svih normi fudbala - istakao je Ðurić.

Tagovi: