10.05.2016.

14:05

Foto:

Vesti

ÐURIĆ: Na KiM večito otvorena sezona lova na Srbe!

- Neophodno je da ta osuda dođe kako od pokrajinskih institucija tako i od novinarskih albanskih udruženja, kao i od predstavnika međunarodne zajednice koja ne sme novim pohvalama i novim otvaranjem vrata Prištini međunarodnim organizacijama da nagrađuje društvenu klimu u kojoj je večito otvorena sezona lova na Srbe - rekao je Ðurić novinarima u Beogradu.

Ðurić je objasnio da je televizijska ekipa za dlaku izbegla linč zbog toga što je boravila u vozilu sa beogradskim registarskim tablicama i govorila srpski jezik. Dodao je da je u trenutku napada ekipa radila prilog o dodeli humanitarne pomoći srpskoj školi Branko Radičević u Obiliću, koji je inače etnički očišćen od Srba.

- To je zasmetalo grupici ekstremista koji su ih napali. Jedan od njih je čak kameramana TV Most napao lopatom. To se sve dešavalo na samo 50 metara od lokalne policijske stanice - rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, brutalni napad predstavlja kontinuitet klime koja se stvara u južnoj pokrajini u kojoj se redovno i aktivno pothranjuje od strane najviših političkih predstavnika kosovskih albanaca i koja nikada ne biva kažnjena već ignorisana i gurana pod tepih, ali i nagrađivana.

Ðurić će, kako je rekao, o najnovijem napadu na Srbe na KIM obavestiti tim visoke predstavnice EU Federike Mogerini koji danas u Beogradu boravi u okviru dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

Tagovi: