26.05.2016.

13:19

Foto:

Vesti

BOG SAČUVAO SRPSKU SVETINJU! Albanski protest u Dečanima bez incidenata!

Protest je trajao nesto više od 30 minuta, a okupljenim Albancima, među kojima je bilo dosta školaraca, se obratio samo gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj.

Seljmanaj je rekao okupljenima da će lokalna upravi i stanovništvo Dečana nastaviti sa protivljenjem ovoj odluci Ustavnog suda koju smatraju nepravednom.

Protest je održan uz povećano prisustvo snaga bezbednosti - Kosovske policije i Kfora.

Lokalno rukovodstvo i stanovništvo Dečana smatra da je odluka najvišeg pravosudnog organa nezakonita i diskriminatorska, kao i da je na štetu ekonomskog razvoja grada.

Tanjug

Inače, reč je o imovini koja je ovom manastiru SPC oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom.

Vraćanju zemljišta manastiru Dečani protive se odbornici lokalnog parlamenta, stanovništvo, ali i poslanici u kosovskoj skupštini.

Visoki Dečani su jedini manastir na Kosovu koji vojnici Kfora neprestano obezbeđuju zbog toga jer je do sada više puta napadan, a bilo je i pokušaja skrnavljenja i nasilnih upada.

Kosovski Ustavni sud je nakon 16 godina sporenja nedavno odlučio da manastiru Visoki Dečani vrati pravo na vlasništvo 24 hektara zemlje.

Protest Albanaca je završen bez incidenata, iako gradonačelnik Seljmanaj juče nije isključio eskalaciju nezadovoljsva i moguće ulične sukobe.

Tagovi: