05.07.2016.

12:26

Foto:

Vesti

(VIDEO) NAJLEPŠE LETOVALIŠTE U TURSKOJ! Posetite Bodrum!

Bodrum je popularno tursko letovalište na obali Egejskog mora i luka u provinciji Mugla. Grad je vrlo atraktivno turističko odredište zbog svoje živopisne obale i živog noćnog života. Svake godine Bodrum poseti nekoliko stotina hiljada turista.

I TATA BI SINE! Kompanija plaća zaposlenima da odu na odmor!

(VIDEO) IZ OVČIJE PERSPEKTIVE! Čarobna Norveška kakvu dosad niste videli!

Grad ima 32.227 stanovnika (2000). U gradu postoji i fudbalski tim "Bodrumspor" osnovan 1931. godine. Ovo nekada ribarsko selo (do ranih sedamdesetih godina 20. veka) izgrađeno je na ruševinama antičkog Halikarnasa.

Danas je najvažnije tursko letovalište, koje privlači pesnike, pevače, umetnike i turiste. Antički Grci su kolonizovali njegovu luku u 11. veku pre nove ere, a kasnije je grad cvetao pod persijskom vlašću. Bio je glavni grad satrapije Karije, koja je uživala značajnu autonomiju.

Pečat gradu udarila je njegova istorijska izolovanost, glavni regionalni put ga je naširoko zaobilazio, što je uslovilo da se u njemu nastane disidenti i otpadnici, umetnici i marginalci.

Potom je izgrađen aerodrom i stotine hotela, pa su i turisti pohrlili. Preko leta kroz grad prođe milion i po gostiju, a zimi ga nastanjuje trideset hiljada ljudi.

Tagovi: