08.07.2016.

20:02

Foto:

Vesti

UZNEMIRUJUĆA TVRDNJA RUSKOG EKSPERTA: Pregovori Srbije o ulasku u Evropsku uniju, uskoro će biti ZAMRZNUTI!

Istovremeno, kriza u EU, po prognozama ovog stručnjaka, povećava mogućnosti Srbije da insistira na svojoj politici vojne neutralnosti.

- Po mom mišljenju, šanse da će Srbija uspeti da nastavi voditi raniju politiku vojne neutralnosti su porasle s obzirom na krizu u Evropskoj Uniji, koja je izazavana odlukom Velike Britanije da napusti Uniju, ali i opštom krizom u međusobnim odnosima SAD i Evrope, pošto je poznato da je Velika Britanija jedna od ključnih zemalja severnoatlantske osovine, kaže Iskenderov, a prenosi banjalučki portal Poligraf.news

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme Srbija pokazuje stremljenje da aktivnije razvija međusobne odnose sa Rusijom i Kinom, kako u trgovinsko-privrednoj, tako i u vojno-političkoj sferi.

AP PHOTO

- Ako je pre samo pola godine verovatnoća da će Srbija pokušati da u doglednoj budućnosti postane članica NATO bila prilično velika, danas, po mom mišljenju, to pitanje je izbrisano sa dnevnog reda srpskog rukovodstva. Ostaje zadatak ulaska u EU. Međutim, potpuno je jasno da će sada, nakon referenduma Velike Britanije, širenje Evropske Unije na istok takođe biti zamrznuto, tvrdi Iskenderov.

ISTRAŽIVANJE PRE BREGZITA: Za ulazak u Uniju 60 odsto Srba!

Stoga se, smatra ovaj ekspert, može prognozirati da će Srbija ne samo sačuvati svoj neutralni status, nego i da će aktivirati vojno-političke kontakte sa Rusijom, a posebno potencijalnu realizaciju projekta nabavke ruskog oružja, između ostalog za potrebe vojne avijacije, a takođe daljeg razvoja Humanitarnog centra za vanredne situacije u Nišu.

- U rukovodstvu Srbije postoje određeni krugovi koji smatraju da je neophodno da se s Rusijom sklope ugovori, između ostalog, i za isporuku PVO raketnih sistema S-300 radi zaštite od potencijalnih prijetnji, primećuje Petar Iskenderov.

Public

Prema njegovom mišljenju, srpske evrointegracije biće usporene jer većina stanovništva ima negativan stav prema tom procesu.

- Treba shvatiti da međusobni odnosi Srbije i Evropske Unije direktno zavise od situacije u samoj EU. A tamo je sada prisutno stremljenje da se zamrzne dalje proširenje i realizacija programa koji su ranije bili fokusirani na pripremu za pristupanje kako balkanskih, tako i zemalja bivšeg SSSR.

ANGELIN ŠAMAR HRVATIMA! Kako su tačno Srbiji odblokirani pregovori sa EU!

Jedini program koji se realno može realizovati je uključivanje Srbije u rešavanje problema migranata. Poznato je da je rukovodstvo Evropske unije poslednje dve godine tajno razrađivalo planove stvaranja centra u jugoistočnoj Evropi (s akcentom na Srbiju) za migrante koji iz ovih ili onih razloga ne mogu biti primljeni u zemljama EU.

Taj projekat u Srbiji je već nazvan projektom stvaranja rezervata u koji će EU otpremati potencijalne teroriste i kriminalce. I upravo taj projekat je u značajnoj meri smanjio popularnost evrointegracija. Ako je pre otprilike dve godine, oko 2/3 građana podržavalo ulazak Srbije u EU, prema poslednjim anketama, ta ideja je danas popularna kod manje od polovine stanovništva, kaže Petar Iskenderov.

Public

VUČIĆ ZA NEMAČKI BILD: Neće biti referenduma, jasno smo rekli da smo za EU!

Kada je u pitanju referendum o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji, po mišljenju ovog eksperta – teško da će biti proveden.

- Stav rukovodstva Srbije koje odbija da provede referendum o pristupanju Evropskoj Uniji i orijentaciji prema NATO je poznat. Posljednji referendum koji je organizovan u Srbiji bio je u vezi sa donošenjem novog ustava i ključno je bilo pitanje o status Kosova. Rukovodstvo Srbije nikad nije ni obećavalo da će provesti referendum o pristupanju EU, konstatovao je Iskenderov.

IVICA DAČIĆ: Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji!

I u uslovima kad većina građana ne podržava ulazak u EU, prema njegovim rečima, referenduma neće biti. Međutim, Vlada Srbije je svesna da ta ideja danas više nije popularna.

- Očigledno je da će u najskorije vreme pregovori o ulasku Srbije u EU biti zamrznuti, i to će se desiti na obostranu inicijativu - i Beograda i Brisela, zaključuje Petar Iskenderov.

Tagovi: