13.07.2016.

10:47

Foto:

Vesti

LINTA: Pronaći i kazniti nalogodavce zločina nad Srbima!

- Sve je u Vukovaru počelo pre ratnih sukoba tj. u proleće 1991. godine sa miniranjem srpskih kuća i lokala a zatim je tokom juna, jula i avgusta nastavljeno sa odvođenjima Srba sa radnog mesta ili pod okriljem noći koji su potom ubijani i bacani u Dunav -navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njegovim rečima, svim tadašnjim stanovnicima Vukovara dobro je poznato da su teror nad Srbima sprovodile oružane grupe kojima je komandovao tadašnji predsjednik vukovarskog HDZ-a Tomislav Merčep.

- O tome je najbolje svedočanstvo napisao poverenik hrvatske Vlade za Vukovar Marin Bilić Bili koji je Franji Tuđmanu, ali i Ivici Račanu, Draženu Budiši i drugima, avgusta 1991., poslao pismo u kojem, između ostalog, piše o Merčepovom teroru u Vukovaru - navodi Linta.

Važno je naglasiti, dodaje Linta, da do početka rata u Vukovaru septembra 1991. godine nije bilo ubijanja Hrvata čime se pobija lažna teza da su rat u Vukovaru počeli Srbi.

Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava“ koje đeluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo oko 120 Srba.

U evidenciji pomenutog udruženja je 50 porodica koje su prijavile ubistva ili nestanke svojih članova a mnogi se još uvijek boje govoriti o tim događajima.

- Iako su u dosta slučajevima poznate sve okolnosti i imena zločinaca, od kojih neki slobodno šetaju Vukovarom, do danas nije podignuta nijedna optužnica - navodi Linta.

Takođe, kako je dodao, sedam porodica srpske nacionalnosti je podnijelo krivične prijave protiv Tomislava Merčepa 2012. godine koje se odnose na ubijstva i nestanak članova njihovih porodica, što se desilo prije početka ratnih sukoba u Vukovaru, a Državno tužilaštvo Hrvatske nije još počelo konkretno postupati po njihovim prijavama. Pored toga, bivši Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je odbio zahtjev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obeležje civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.

Tagovi: