14.07.2016.

09:22

Foto:

Vesti

ZORANA: Rok za ruski kredit mora biti produžen!

Mihajlović je dodala da se sutra potpisuje ugovor koji je vredan 338 miliona dolara uz ruskog kredita za izgradnju novog koloseka od Stare Pazove do Novog Sada u dužini od 43 kilometra.

Ona je pojasnila da je Srbija dobila ruski kredit 2008. godine, ali da do 2013. godine nije iskorišten ni jedan dolar, a da je ukupna vrednost kredita 800 miliona dolara za obnovu železničkog saobraćaja.

Rok za korišćenje kredita je decembar 2017. godine, ali ministarka kaže da taj rok mora biti produžen i da do sada nije videla da je ruska strana govorila o promeni kamate.

- Mi smo iz tog kredita modernizovali 120 kilomretara pruge, nabavili nove vozove. Najskuplji je onaj kredit koji se ne koristi. Zašto ga nisu koristili, platili su političku cenu - rekla je Mihajlović gostujući na RTS.

Od tog novca, kako kaže, radi se rekonstrukcija dela pruga Beograd- Bar od Resnika do Valjeva u dužini od 77 kilometara, a vrednost radova je 80 miliona dolara.

Govoreći o rekonstrukciji graničnog prelaza Batrovci, ministarka je rekla da radovi na obnovi završeni i da su pokazali da Batrovci mogu da budu i osvetljeni i uređeni.

- Urađen je novi robni terminal, traka za kamione, 25 novih parking mesta. Trudićemo se da to bude i bolje narednih godina, jer to je najfrekventniji prelaz - zaključila je Mihajlović.

Tagovi: