28.07.2016.

17:53

Foto:

Vesti

(FOTO) SKOT OBIŠAO PRIHVATNE CENTRE KOD SUBOTICE: Srbija je uzor u regionu u odnosu prema migrantima!

Skat je zajedno sa ministrom Aleksandarom Vulinom i ambasadorom Austrije Johanesom Ajgnerom, kao i koordinatorkom UN u Srbiji Irenom Vojačkovom Solorano obišao prihvatni centar sa srpske strane, a pre toga je bio i u centru sa mađarske strane granice.

Tanjug

On je rekao da mu "srce puca" kad vidi u kakvim uslovima žive migranti.

- Oni traže da idu dalje, a ne mogu to da urade - primetio je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, Srbija i Mađarska trebalo bi da dogovore određeno mesto na kome migranti mogu da traže azil.

Tanjug

Ali, kako je rekao, to je stvar dogovora Mađarske i Srbije.

Skat je istakao da je Srbija uzor za region zbog odnosa prema migrantima, jer nije gradila ograde, već prihvatilišta.

Tanjug

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da Srbija svoj stav prema migrantima ne menja i da se uvek odnosila i da će se prema njima odnositi onako kako treba, kao prema ljudskim bićima.

- Ali, Srbija ne može sama da reši taj problem i ne može da odgovara za postupke tuđih vlada - naglasio je Vulin.

Tanjug

- Mi svoje smeštajne kapacitete otvaramo za migrante, a ova situacija može da se reši za pola sata, samo je potrebno da Mađarska kaže da zahteve neće primati kod žice, ili u privremenim prihvatnim centrima, već na jednom mestu, a to može biti i Preševo, tako da će migranti biti smešteni i imati najbolje uslove u prihvatilištu, a ne u privremenim i ilegalnim prihvatilištima - rekao je Vulin.

Tanjug

On je dodao da bi takva odluka Mađarske koristila svima, i migrantima, koji se ne bi patili, i Mađarskoj, koja ne bi morala da angažuje tolike vojne snage na granici, kao i Srbiji, koja bi neuporedivo lakše organizovala prijem.

MIGRANTI NA HORGOŠU: Ostajemo ovde dok ne dobijemo odgovor!
 

Tanjug

Vulin je rekao da su u toku razgovori sa Mađarima i da očekuje da će biti postignut dogovor o jednom mestu za podnošenje zahteva za azil.

Ajgner je rekao da je Austrija prihvatila oko 100.000 izbeglica i podsetio da je EU napravila sporazum sa Turskom da se smanji nelegalni dolazak izbeglica iz te zemlje.

 

Tagovi: