15.08.2016.

16:24

Foto:

Vesti

TAČI POLOŽIO CVEĆE U GORAŽDEVCU A ONDA PROVOCIRAO: Država Srbija je ubila 400 albanske dece!

Hašim Tači je istakao da je došao da položi cveće "kako bi se podsetio na kriminalni napad protiv mladih iz Goraždevca", kada su ubijena dva i ranjena četiri mladića.

- Pravo na život je fundamentalno pravo za sve. Takvo je trebalo da bude i za oko 400 albanske dece ispod 15 godina starosti koji su tokom rata ubijeni od države Srbije. Ova deca ovde su ubijena od strane kriminalaca a ne države - rekao je Tači.

Dodao je da se zaklinje da nikada više neće biti snage, niti kriminalne ruke koja će ubiti budućnost, igru i radost kosovske dece.

- Zbog toga se molim i još jednom izražavam žaljenje za sve žrtve tokom i posle rata iz redova svih zajednica. Radiću da se svaki zločin rasvetli i kazni, jer zločin je zločin bilo protiv koga je izvršen i od bilo koga da je izvršen - rekao je Tači.

Ističe da će nastaviti da insistira da se rasvetli sudbina svih nestalih, bili oni Albanci, Srbi, Romi, kao i da svi imaju odgovornost pred porodicama i budućnosti kosovske dece.

DA SE NE ZABORAVI! Pomen na 13-godišnjicu zločina u Goraždevacu!

- Mi treba da pomognemo jedni drugima. Sada kada radimo da izgradimo mir, pomirenje i saradnju među narodima regiona, značajno je da kažemo da je za iskreno pomirenje potrebna pravda. Pomirenje među Albancima i Srbima će se dogoditi - rekao je Tači.

Nakon polaganja cveća, Tači je sa meštanima Goraždevca razgovarao o problemima sa kojima se susreću i ponovio opredeljenje da je "Kosovo država svih njenih građana i da će učiniti sve da se zločinci kazne i izvedu pred lice pravde".

U nedelju, 13. avgusta navršeno je 13 godina od ubistva dece u Goraždevcu, na koju su pucale nepoznate osobe dok su se kupala u Bistrici i za to još niko nije odgovarao.

Tada su ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragan Srbljak (13).

Euleks je usled nedostataka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Tagovi: