17.08.2016.

09:32

Foto:

Vesti

DŽEFRI NAJS: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića!

On smatra da su takvi navodi britanskog novinara Nila Klarka "verovatno deo kampanje orkestrirane iz Srbije - i moguće je iz Rusije - da se Milošević oslobodi krivice 10 godina nakon smrti".

Najs tvrdi da je, iako su na svim stranama činjeni ratni zlocini, "jednostavna i neoboriva cinjenica da je u sukobima 1990-ih daleko najviše zločina pocinila Srbija - i po broju i po težini - i oni vode ka Miloševiću".

To je, kaže, konstatovalo i sudsko veće na kraju prezentovanja dokaza tužilaštva, ali je Miloševićeva smrt onemogućila izricanje presude, naglašava Najs.

On ukazuje da je veoma važno imati u vidu da se svaki postupak vodi posebno, te da to znači da dokazi u procesu jednom optuženom, u ovom slučaju Karadžiću, nisu toliko usredsređeni na ostala osumnjičena lica koja su pomenuta u ovom predmetu, dakle na Miloševića.

- Ako je neko zainteresovan da detaljno istražuje treba da se fokusira na odluku sudija u procesu Miloševiću na kraju izvođenja dokaza tužilaštva - ističe Najs.

On objašnjava da je utvrdivanje krivice ljudi poput Miloševića, Karadžića, Mladića i ostalih veoma kompleksan proces za šta je potrebno pažljivo razmatranje svih dokaza.

- Ne postoji prečica za ljude, poput Klarka, koji nastoje da rehabilituju Miloševića tako što istrgnu jedan paragraf iz cele presude, pogrešno ga citirajući i koristeći van konteksta - zaključuje bivši tužilac Najs.

Tagovi: