17.09.2016.

14:16

Foto:

Vesti

LAZANSKI: Jasno je zašto Dodik ide u Rusiju, Putin tako pokazuje šta misli o referendumu!

Lazanski, pre svega smatra da je poziv Dodiku od strane Putina podrška pred referendum u Republici Srpskoj, ali nas je i podsetio na referendum na Krimu koji je doveo do pripajanja ovog poluostrva Rusiji.

- Ne verujem da bi Putin sad išao protiv referenduma. Kako sad Moskva da podržava referendum na Krimu, a istovremeno da bude protiv istog u Republici Srpskoj koji se odnosi samo na datum. Sa druge strane ruski ambasador u BiH pre desetak dana je otvoreno podržao referendum i rekao da RS ima pravo na njega - kaže vojni analitičar.

DODIK OBJASNIO: Ne idem kod Putina zbog referenduma u RS, jer je njegovo održavanje gotova stvar!

Lazanski kaže da postoji mogućnost i da Rusi imaju neka saznanja koja mi nemamo, a koja se odnose na zemlje oko RS, kao i to da je ovo itekako podrška Dodiku kao političaru.

- Moguće je i da je ovo potez kojim Moskva snaži poziciju Dodika na političkoj sceni RS i uopšte na političkoj sceni BiH pa čak i u regionu - objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje kako će se referendum u RS odraziti na BiH, a kako na RS, on ističe da tu nema neke posebne dramatike te je tom prilikom citirao Dodikovu izjavu da ko hoće da slavi referendum, taj će ga slaviti, a ko neće, ne mora.

- To je dan Republike Srpske! Niko nikog ne prisiljava, jer niti će BiH posle toga biti manje država nego što je do sada niti će biti više država. RS ima pravo da proslavi datum osnivanja koji datira još pre Dejtona, jer pozivanje na Dejton nema veze sa danom RS.

DODIK UOČI REFERENDUMA: Bakir nastavlja tamo gde je stao Alija, CILJ JE DA SE UKINE REPUBLIKA SRPSKA!

Lazanski smatra i da nije bilo neophodno da se toliko diže "frka i tenzija" jer se taj jedan dan slučajno poklapa i sa verskim praznikom u RS.

- Mislim da je Sarajevo pogrešilo što je sve to izdiglo na tako veliki nivo jer je sve to kontraproduktivno i za samu BiH. Takođe, mislim da datum posete Dodika Moskvi ne mora da znači da je u pitanju referendum već pitanje ruskog kredita koji RS treba da dobije od Ruske federacije, a možda je sve samo koincidencija sa datumom referenduma - zaključuje Lazanski.

 

Tagovi: