20.09.2016.

22:24

Foto:

Vesti

BRISEL NAM POSTAVIO BIZARNI ZAHTEV! EU: Pederima u Srbiji hitno dozvoliti da usvajaju decu!

Samo dan posle održavanja gej parade, juče smo saznali da Evropska unija zahteva od države Srbije da najkasnije do kraja 2017. dozvoli pederima i lezbijkama da usvajaju decu!?!

Kako tvrde obavešteni, Brisel već neko vreme pred Srbiju postavlja ovaj bizarni zahtev, a on je ponovo aktuelizovan juče, dan posle peder-bala u centru Beograda.

Zna se šta je brak
Moj stav kao ministra zaduženog za porodične odnose je poznat. Brak je zajednica muškarca i žene
Aleksandar Vulin, ministar za rad

- Poruka više zapadnih diplomata jeste da Srbija mora da iskoristi 'dobru atmosferu' posle gej parade i maksimalno ubrza donošenje zakona o pravu LGBT parova na usvajanje dece - prenosi sagovornik Informera iz Vlade Srbije.

Zasad protivustavno

Naša država će, kako se navodi, najpre biti prinuđena da u zakonodavstvo unese pojam "registrovanih partnerstava", koji reguliše imovinske odnose među partnerima, kako heteroseksualnim, tako i homoseksualnim. To će biti prvi korak ka potpunoj legalizaciji istopolnih brakova.

Problem je, međutim, što briselski 'pederski ultimatum' direktno gazi Član 62 Ustava Srbije, koji doslovce kaže da se "brak zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom".

(VIDEO/FOTO) PEDERBAL! Na gej paradi više političara, ambasadora i novinara, nego gejeva!

Tanjug

mojugao

TANJA MIŠČEVIĆ
ŠEFICA PREGOVARAČKOG TIMA

Tokom pregovora sa EU treba se baviti i pravnim pitanjima prava LGBT populacije, ali ne i istopolnim brakovima. Tu ni sve članice EU nemaju ujednačenu praksu.

- Sve i da se, zbog zahteva Brisela, promeni Ustav, a to je jako teško, mi kao društvo nismo spremni na takav iskorak. To, naravno, odlično znaju u vrhu EU i zato je ovo još jedan politički pritisak na Vladu. Iako smo već tri puta organizovali gej paradu, bez ijednog incidenta, sad nam traže još više i više... - podvlači sagovornik Informera.

Ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže za Informer da ne zna za takav zahtev Brisela, ali da on svakako iziskuje promenu Ustava.

- Sa ili bez zahteva EU, za realizaciju ovoga morali bismo prvo da promenimo Ustav. U svakom slučaju, moj stav kao ministra zaduženog za porodične odnose je poznat, brak je zajednica muškarca i žene! - kategoričan je Vulin, dok, s druge strane, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tvrdi da EU ne traži od nas ozakonjenje prava gej parova na usvajanje dece.

(FOTO) TO KOD BOBANA NE PALI! Nata se opasno naježila zbog organizatora gej parade!

Psiholog Zoran Milivojević ističe da usvajanje takvog zakona može izazvati burne reakcije javnosti.

Informer

čekajtebre!

LAZAR PAVLOVIĆ
GEJ-STREJT ALIJANSA

Ne očekujem da se uskoro bavimo pitanjem usvajanja dece i istopolnim brakovima. Nama je najvažnije da se urede pitanja poput nasledstva ili posećivanja u bolnicama i zatvorima.

- Cela ta stvar je dosta kontroverzna. Istraživanja su pokazala da su deca koju usvoje homoseksualni parovi tokom odrastanja često prolazila kroz podsmevanje i maltretiranje okoline. Za tu priču, koja može imati jako negativne posledice, jako je važan kulturni kontekst. Ne znam koliko je naše društvo spremno za to - napominje Milivojević.

Gejevi nisu prioritet

I sociolog Milan Nikolić smatra da je čitava priča o pravima LGBT populacije "malo preterana".

- Ima daleko značajnijih socijalnih i ekonomskih problema u ovom društvu od toga hoće li se istopolnim partnerima dozvoliti da usvajaju decu. O ovome se priča zato što postoji jak gej lobi, koji takve teme postavlja kao prioritet, iako one to nikako nisu. Gejevima nisu ugrožena ljudska prava u meri koliko se o tome govori. Pritom, imaju svoje ljude u vrhu sistema... - zaključuje Nikolić.

 

Dolče i Gabana protiv 'gej usvajanja dece'

Najpoznatiji gej par na svetu modni kreatori Domeniko Dolče i Stefano Gabana žestoko su se usprotivili tome da LGBT osobe usvajaju decu. Oni su u martu 2015. izjavili da prihvataju jedino "tradicionalno shvatanje porodice".
- Rađaju te majka i otac, ili bi bar tako trebalo da bude - rekao je Dolče, na šta se nadovezao Gabana:
- Porodica nije modni krik, u njoj postoji neobjašnjiv osećaj pripadnosti.

 

Tagovi: