23.09.2016.

12:54

Foto:

Vesti

LJAJIĆ: Omladinskim turizmom do pomirenja u regionu!

- Srbija ima puno toga da ponudi i van Beograda, a posebno kada je reč o omladinskom turizmu - rekao je Ljajić obraćajući se učesnicima kongresa.

On je istakao da to ministarstvo želi da pozicionira Beograd kao važnu destinaciju za omladinski turizam.

- Želimo da kreiramo zajednički turistički proizvod sa zemljama u regionu, jer na taj način možemo da menjamo imidž čitavog ovog regiona, koji ne može da se pohvali baš sjajnom prošlošću kada govorimo o međusobnoj saradnji - rekao je Ljajić.

On je naglasio da omladinski turizam može puno da pomogne u promeni tog imidža i kreiranju novog kulturološkog i turističkog identiteta.

- Želimo da uložimo dodatni napor, da kroz promociju omladinskog turizma doprinesemo procesu pomirenja i saradnje između zemalja i naroda ovog prostora. Srbija je bezbedna i stabilna zemlja i želimo da ta stabilost bude karateristika čitavog regiona - poručio je Ljajić.

Ministar je rekao da Srbija ima dosta toga da ponudi - brojne muzičke, filmske i druge kulturne festivale, rafting, planinranje, brdski tuzam i još mnogo čega.

On je precizirao da se u Srbiji godišnje održi oko 1.700 manifestacija.

- Voleo bih da neku od njih posetite i da vidite koliko su posećene - dodao je Ljajić.

On je rekao da njegov govor neće biti dug pošto je lepo vreme i da učesnici Svetskog kongresa omladinskog turizma mogu napolju mnogo više da saznaju o Beogradu i našoj zemlji nego slušajući govor ministra.

Ljajić je rekao da je za strane turiste najvažnije da vide grad i osete njegove čari i gostoprimstvo ljudi.

- Držeći se jednog starog pravila koje kaže da govor političara treba da bude kratak kao ženska suknja, dakle kratak toliko da bude dovoljno intrigantan, a dovoljno dug da kaže sve što želi da kaže i istakne - našalio se Ljajić na kraju obraćanja nakon čega je dobio veliki aplauz stranih gostiju i učesnika kongresa.

Svetski kongres omladinskog turizma (WYSTC) održava se u beogradskom hotelu Kraun plaza, od 20. do 23. septembra.

WYSTC, koji podržava Svetska turistička organizacija UN, vodeći je poslovni događaj na globalnom nivou u oblasti omladinskog, studentskog i obrazovnog turizma.

Mladi turisti čine približno 272 miliona od ukupno 1,2 milijarde međunarodnih turističkih poseta u 2015.

WYSTC privlači više od 450 profesionalaca u turizmu iz 100 zemalja sveta.

Tagovi: