27.09.2016.

16:57

Foto:

Vesti

NERMIN NIKŠIĆ TVRDI: Sada je jasno da je Izetbegović prodao državu!

Dodik je, kazao je Nikšić, samo potvrdio ono o čemu se u |SDP mesecima govori.

- Definitivno je sada jasno da je Bakir Izetbegović faktički prodao državu i interese očuvanja jedinstva BiH pristajući u kafani na Dodikove zahteve u vezi mehanizma koordinacije. Nakon toga Izetbegović i njegova SDA otišli su i korak dalje pa su u takav mehanizam ugradili i kantonalni odnosno Čovićev veto na sve odluke - rekao je Nikšić za sarajevsku N1 TV.

Time je, kazao je, BiH svedena na volju Dodika i Dragana Čovića.

Ako je cena koju treba platiti za napredak na EU putu konfederalno uređenje i podela Bosne i Hercegovine, onda nama takva EU ne treba, reka je Nikšić i dodao:

- Puno je bitnije zaustaviti razgradnju države, jer je nedopustivo da je kompromis u režiji SDA samo ono što dozvole politike HDZ i SNSD. U EU može ući samo jedinstvena država BiH, a ne neke tri mini etničke državice kako to očito žele Izetbegović, Dodik i Čović. Vrhunski interes svih nas u ovom trenutku je da se takva politika zaustavi.

Nikšić je pozvao građane da na lokalnim izborima u BiH, 2. oktobra jasno kažu "ne" takvoj politici.

Dodik je gostujući u Presingu regionalne N1TV rekao da je u mehanizam koordinacije uključena jedna formulacija koja do sada nije postojala u bh. političkom sistem, a to je da za većinu za odlučivanje i kvorum može učestvovati samo ovlašćeni predstavnik Vlade RS, ne neko ko se proglasio da predstavlja Srbe.

- Taj ovlašćeni predstavnik RS će moći da ide samo sa potpisanim nalogom Vlade RS. Smatram da je ovo dobro za BiH i da će popraviti odnose. Iznenadilo mi je kako je Izetbegović brzo pristao na naš zahtev. Mi smo dobili sve, jer ako nema potpisanog naloga od Vlade RS nema niti zasedanja u Sarajevu - kazao je Dodik.

Tagovi: